Επιστροφή στα θρανία: Πώς θα βάλετε το παιδί σε πρόγραμμα ύπνου – Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού

thrania_programma_ypnou_paidionΞεκίνησαν από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου να επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια σχολεία όλης της χώρας. Και όπως ξέρουμε όλοι οι γονείς, μαζί τους πρόκειται να ξεκινήσει και η κλασική μάχη του πρωινού ξυπνήματος. Μετά από αρκετό καιρό, τα παιδιά μας καλούνται να προσαρμοστούν και πάλι σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και φυσικά να ξυπνούν μια συγκεκριμένη ώρα.

Για να αποφύγετε, λοιπόν, τις πρωινές εντάσεις και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα επιστρέψει ξεκούραστο στο σχολείο του, καλό είναι να το βάλετε σε πρόγραμμα ύπνου όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού.

Εξηγήστε στο παιδί τη σημασία του καλού ύπνου

Με απλά λόγια, κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, εξηγήστε του ότι ο ύπνος δεν είναι… τιμωρία, αλλά απαραίτητος ώστε να μεγαλώσει και να συγκεντρώνεται στα μαθήματά του. Βοηθήστε το δηλαδή να κατανοήσει ότι ο επαρκής ύπνος είναι βασική προϋπόθεση για την υγεία και την ευεξία του.

Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου

Δεδομένου ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9 έως 12 ώρες ύπνου, ως γονείς πρέπει να φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να ξεκουράζονται επαρκώς. Επιλέξτε λοιπόν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου που ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού (π.χ. 9.30 το βράδυ) και φροντίστε να βάζετε κάθε ημέρα το παιδί για ύπνο αυτήν την ώρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Παράλληλα, φροντίστε να ξυπνάτε το παιδί την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, όμως έτσι το παιδί θα αποκτήσει μια αίσθηση προγράμματος και θα ξυπνάει με μεγαλύτερη ευκολία.

Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο

Αντί να αφήνετε το παιδί να βλέπει τηλεόραση μέχρι να αποκοιμηθεί, καθιερώστε μια ρουτίνα που θα το χαλαρώσει και θα το προετοιμάσει για έναν ποιοτικό ύπνο. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει ένα χλιαρό ντους, φτιάξτε του ένα ζεστό ποτήρι γάλα (τα γαλακτοκομικά ευνοούν τον ύπνο) και διαβάστε του ένα παραμύθι ώστε να ηρεμήσει.

Χαμηλώστε τον φωτισμό

Το έντονο φως μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα ύπνου του παιδιού, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε έναν απαλό φωτισμό στο σπίτι, ειδικά προτού κοιμηθεί το παιδί. Αν το παιδί φοβάται το σκοτάδι, αφήστε αναμμένο στο δωμάτιό του μόνο ένα φωτάκι ύπνου.

Για να ξυπνάει με όρεξη…

Προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ

Αντί να τρέχετε το πρωί πριν το σχολείο ώστε να βρείτε τα ρούχα του παιδιού και να φτιάξετε τα σνακ του για το σχολείο, προγραμματίστε τα όλα από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, το παιδί το πρωί θα πρέπει απλώς να φορέσει τα ρούχα που έχετε διαλέξει και εσείς δεν θα έχετε άγχος να τα προλάβετε όλα.

Φτιάξτε ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό

Για να κάνετε πιο όμορφο και δελεαστικό το πρωινό ξύπνημα, φτιάξτε ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό για το μικρό σας. Χωρίς να ξεχνάτε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί, προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε στο πρωινό του και τροφές που του αρέσουν.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399