Κάπνισμα: Πώς προκαλεί μεταλλάξεις στους πνεύμονες

kapnismaΔιεθνώς καταξιωμένος Έλληνας ερευνητής, που δραστηριοποιείται στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Θαλής Παπαγιαννακόπουλος μιλά για τη σύνδεση του τσιγάρου με τις μεταλλάξεις και την καρκινογένεση.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι το κάπνισμα είναι καρκινογόνο, προκαλεί μεταλλάξεις στους πνεύμονες και οι μεταλλάξεις αυτές, οι οποίες παρουσιάζονται στα κύτταρά μας στον πνεύμονα, μπορούν να προκαλέσουν την καρκινογένεση και να δημιουργήσουν όγκους.

«Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί πάρα πολλές μεταλλάξεις και γι’ αυτόν τον λόγο, το γονιδίωμα του καρκίνου είναι πάρα πολύ περίπλοκο, ιδιαίτερα του πνεύμονα λόγω του καπνίσματος» είπε.

«Είναι κυρίως καταλυτικό στο να προκαλεί μεταλλάξεις κυρίως στο γονιδίωμα των κυττάρων του πνεύμονα. Πολλές από αυτές τις μεταλλάξεις που παρουσιάζονται στον πνεύμονα δεν παρουσιάζονται σε άλλα είδη καρκίνων, αλλά συγκεκριμένα στον καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμα και μεταξύ ασθενών με διαφορετικά είδη καρκίνου του πνεύμονα, ο συνδυασμός των μεταλλάξεων οι οποίες παρουσιάζονται μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές. Αυτό ονομάζεται στο πεδίο μας εταιρική ετερογένεια» εξήγησε.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι μεταλλάξεις σε κάθε ασθενή για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε εξειδικευμένες θεραπείες» υπογράμμισε.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πώς οι μεταλλάξεις διαταράσσουν τις κανονικές λειτουργίες των κυττάρων και η κάθε μετάλλαξη μπορεί να έχει κάποιο διαφορετικό ρόλο στα κύτταρα. Για παράδειγμα, οι μεταλλάξεις που μελετάμε εμείς επηρεάζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων, δηλαδή το πώς τρέφονται τα κύτταρα. Πώς καταναλώνουν γλυκόζη, αμινοξέα ή λίπη. Πολλές από τις μεταλλάξεις που μελετάμε διαταράσσουν το πώς τρέφονται τα καρκινικά κύτταρα» πρόσθεσε.

«Στο μέλλον θα μπορούμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες θα είναι στοχευμένες για τον κάθε ασθενή. Υπάρχουν πολλές μελέτες που ερευνούν την αλληλουχία του γονιδιώματος στον κάθε ασθενή και κάποιες μεταλλάξεις παρουσιάζονται σε περίπου 20 – 30% των ασθενών του καρκίνου του πνεύμονα που προκαλείται από το κάπνισμα.  Περίπου 70% του καρκίνου του πνεύμονα οι ασθενείς είναι καπνιστές. Το άλλο 30% είναι μη καπνιστές» τόνισε ο καθηγητής.

(Πηγή: topontiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399