Κοροναϊός: Το στέλεχος Δέλτα ίσως προκαλεί συχνότερα πονοκέφαλο και συνάχι – Τα συχνότερα συμπτώματα «δεν είναι πια αυτά που ήταν» στη Βρετανία

covid_stelehos_deltaΤα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με Covid-19 στη Βρετανία έχουν αλλάξει σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας, διαπιστώνουν βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους το στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία δείχνει να συνδέεται με πονόλαιμο και καταρροή.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τη διαδικτυακή μελέτη Zoe, η οποία παρακολουθεί τα συμπτώματα περισσότερων από 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που συμμετέχουν εθελοντικά σε όλο τον κόσμο.

«Από τις αρχές Μαΐου παρακολουθούμε τα συχνότερα συμπτώματα μεταξύ των χρηστών του app –και δεν είναι πια αυτά που ήταν» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο επιδημιολόγος Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής του KIIng’s College στο Λονδίνο και επικεφαλής της μελέτης Zoe.

Με το μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα να έχει γίνει πια το κυρίαρχο στη Βρετανία, ο Σπέκτορ υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση η Covid-19 «είναι μια επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων και των νέων».

Σύμφωνα με το βρτανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα κύρια συμπτώματα της Covid-19 είναι ο βήχας, ο πυρετός και η ανοσμία ή αγευσία. Όμως τα δεδομένα της μελέτης Zoe δείχνουν ότι τα συμπτώματα αυτά είναι σήμερα λιγότερο συχνά, τουλάχιστον στη Βρετανία.

Ο πυρετός παραμένει σύνηθες σύμπτωμα όμως η ανοσμία δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη δεκάδα των συμπτωμάτων, είπε ο Σπέκτορ.

«Το συγκεκριμένο στέλεχος δείχνει να συμπεριφέρεται ελαφρώς διαφορετικά» είπε ο καθηγητής.

«Ο κόσμος μπορεί να νομίζει ότι έχει κάποιο εποχικό κρυολόγημα και συνεχίζει να βγαίνει σε πάρτι με κίνδυνο να μεταδώσει τον ιό σε πέντε-έξι άλλους» εκτίμησε.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399