Το προφίλ των φτωχών στην Ελλάδα

Περισσότερα από 3.000.000 άτομα σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό

Φωτ. Intimenews

Φωτ. Intimenews

Περισσότερα από 3.000.000 άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα, αποτελώντας σχεδόν το 30% (28,9%) του γενικού πληθυσμού.

Παρότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το υψηλό του 2014 (36%), το πρόβλημα της φτώχειας παραμένει σημαντικό, επηρεάζοντας δυσμενώς εκατομμύρια συμπολίτες μας.

ftohoi_elladas_pinakas_1Ας δούμε, όμως, με τη βοήθεια της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ποιο είναι το προφίλ όσων αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.

  • Ο κίνδυνος φτώχειας ή ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών (31,9%).
  • Οι αλλοδαποί αποτελούν το 54% όσων είναι ηλικίας 18 έως 64 ετών και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Οι Έλληνες αντιπροσωπεύουν το 27%.
  • Από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, είναι ηλικίας 18 έως 64 ετών και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, το 51,2% γεννήθηκε σ’ άλλη χώρα και το 30% γεννήθηκε στην Ελλάδα.

ftohoi_elladas_pinakas_2Αξίζει να σημειωθεί ότι ως κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ορίζεται ο πληθυσμός, ο οποίος στερείται τουλάχιστον τέσσερα από τα εννέα βασικά αγαθά – υπηρεσίες ή/και διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (υποαπασχόληση, μερική απασχόληση).

Την ίδια ώρα, στο κατώφλι της σχετικής φτώχειας (δηλαδή το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού) ανέρχεται στο 17,7% του συνολικού πληθυσμού.

ftohoi_elladas_pinakas_3Ως σχετική φτώχεια ορίζει το ποσοστό των ατόμων, τα οποία έχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία – εισόδημα χαμηλότερο του 60% του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος. Από αυτό το ποσοστό, βέβαια, εξαιρούνται οι κατά τεκμήριο φτωχές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι παράνομοι μετανάστες, οι Ρομά κ.α.

  • Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 697.590 σε σύνολο 4.115.678 νοικοκυριών και τα μέλη τους σε 1.861.963 στο σύνολο των 10.514.769 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού.
  • Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 21,4%, ενώ για τις ομάδες ηλικιών 18-64 ετών και 65 ετών και άνω ανέρχεται σε 18,5% και 13,2%, αντίστοιχα.
  • Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2020 είναι ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες (17,9%) σε σχέση με τους άνδρες (17,5%).
  • Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί διαμορφώνεται σε 25,6%.
  • Οι εργαζόμενοι 18-64 ετών αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (νοικοκυρές κ.λπ.).
  • Για τους ανέργους ο κίνδυνος φτώχειας είναι σημαντικά μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 45,2%, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (51,7% και 39,4% αντίστοιχα).
  • Σε πέντε περιφέρειες (Ιόνια Νησιά, Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ήπειρος) καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας χαμηλότερα από του συνόλου της χώρας, ενώ σε οκτώ περιφέρειες (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Δυτική Ελλάδα) είναι υψηλότερα.

(Πηγή: moneyreview.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399