Τα πουλιά «μυρίζουν» τους συγγενείς τους

Τα θαλασσοπούλια μπορούν να αναγνωρίσουν τους συγγενείς τους από τη μυρωδιά τους, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Λειτουργικής και Εξελικτικής Οικολογίας στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ευρωπαϊκά θαλασσοπούλια υποβλήθηκαν σε «τεστ αναγνώρισης» και όπως προέκυψε τα πτηνά απέφυγαν τη μυρωδιά των συγγενών τους, ενώ έδειξαν να προσελκύονται από τη μυρωδιά άγνωστων πτηνών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η συμπεριφορά προστατεύει τα πτηνά από την ενδογαμία.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που υποστηρίζει ότι τα πτηνά μπορούν να «μυρίσουν» ένα κατάλληλο ταίρι.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Francesco Bonadonna, τόνισε ότι τα πτηνά χρησιμοποιούν τη μυρωδιά για να αναγνωρίσουν και να επικοινωνήσουν τη γενετική τους συμβατότητα.

Η επιλογή του συντρόφου βάσει της μυρωδιάς είναι συνηθισμένη πρακτική στα θηλαστικά, ωστόσο μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα πουλιά διάλεγαν το ταίρι τους χρησιμοποιώντας την όραση και την ακοή τους.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Bonadonna, οι οσμές βοηθούν τα πτηνά να μένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους στην αποικία τους, χωρίς να ωστόσο να ζευγαρώνουν με συγγενείς τους.

Παράλληλα ο ερευνητής τονίζει ότι η μυρωδιά ή η «χημική επικοινωνία» είναι η αρχαιότερη μορφή επικοινωνίας στο ζωικό βασίλειο, οπότε δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι τα πουλιά μυρίζουν τους συγγενείς τους.

(πηγή: econews)

 

Share
Κατηγορίες: Οι καλοί μου φίλοι - τα ζώα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399