Οι Έλληνες γονείς είναι πολύ φτωχοί για να φροντίσουν τα παιδιά τους

Ένα συνταρακτικό ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του BBC Χλόης Χατζηματθαίου, δημοσιευμένο στην επίσημη ιστοσελίδα του, για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης κάνει το γύρο του κόσμου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πιο σκληρή πλευρά της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα των γονιών που αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα επειδή δεν έχουν να τα ταΐσουν.

Το ρεπορτάζ φέρει τον τίτλο «Οι Έλληνες γονείς είναι πολύ φτωχοί για να φροντίσουν τα παιδιά τους» και παρουσιάζει ιστορίες παιδιών που οι γονείς τους τα άφησαν στην Κιβωτό του Κόσμου, τα Χωριά SOS ακόμη και στο νηπιαγωγείο. Ένα πρωί, λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα μια νηπιαγωγός στην Αθήνα βρήκε ένα σημείωμα στην τσέπη ενός τετράχρονου κοριτσιού.

«Δεν θα έρθω να πάρω την Άννα σήμερα επειδή δεν έχω τη δυνατότητα να την φροντίσω. Παρακαλώ προσέξτε την. Συγγνώμη. Η μητέρα της» έγραφε.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο έργο του Πατέρα Αντώνιου της Κιβωτού του κόσμου ο οποίος τους τελευταίους δύο μήνες έχει βρει τέσσερα παιδιά στην πόρτα της «Κιβωτού» συμπεριλαμβανομένου και ενός μωρού.

Την ίδια τύχη είχαν και δίδυμα αδελφάκια τα οποία βρέθηκαν στο νοσοκομείο από υποσιτισμό. Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά «Περιπτώσεις όπως αυτές είναι συγκλονιστικές σε μια χώρα όπου οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ισχυροί, και η αποτυχία του να φροντίσει μια οικογένεια τα παιδιά της είναι κοινωνικά απαράδεκτη. Επιπλέον οι Έλληνες αισθάνονται ότι αυτές είναι ιστορίες από τον Τρίτο Κόσμο και όχι από την δική τους πρωτεύουσα.»

Ένα από τα παιδιά που έχει αναλάβει τώρα ο Πατέρας Αντώνιος και η «Κιβωτός» είναι η Νατάσα, ένα κοριτσάκι δύο ετών που το έφερε στο κέντρο η μητέρα του πριν από λίγες εβδομάδες. Η γυναίκα είπε ότι εκείνη και ο σύζυγός της ήταν άποροι και άστεγοι και χρειαζόταν βοήθεια αλλά πριν προλάβει να την προσφέρει το κέντρο εκείνη είχε εξαφανιστεί και είχε αφήσει το κοριτσάκι.

«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε εκατοντάδες γονείς που θέλουν να αφήσουν τα παιδιά τους σε εμάς επειδή μας γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται», λέει ο πατέρας Αντώνιος.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της Μαρίας η οποία αποφάσισε να αφήσει την κόρη της Αναστασία στα παιδικά χωριά SOS αφού τον τελευταίο χρόνο μάταια ψάχνει για δουλειά και τώρα εργάζεται σε μια καφετέρια παίρνοντας 20 ευρώ τη μέρα. Όπως είπε αναγκάζεται να την αφήνει πάνω από οκτώ ώρες μόνη την ημέρα και να μην μπορεί να της προσφέρει ούτε τα απαραίτητα. Την άφησε λοιπόν προσωρινά στα χωριά SOS και μόλις βρει μια κανονική δουλειά θα επιστρέψει να την πάρει.

Το ρεπορτάζ του BBC κλείνει με την γνώμη του Πατέρα Αντώνιου ο οποίος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη γι αυτό που συμβαίνει αλλά δηλώνει πως ένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει φυσιολογικά σε κάποιο ίδρυμα γιατί δεν έχει ανάγκη μόνο από φαγητό και στέγη αλλά και από τη φροντίδα και αγάπη των γονιών του.

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399