Γιατί δεν πρέπει να τρως φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα;

Ένας άγραφος κανόνας που δυστυχώς ακολουθούν πολλοί είναι ότι έχεις πέντε ολόκληρα δευτερόλεπτα για να σηκώσεις από το πάτωμα το φαγητό που μόλις σου έπεσε, να τσεκάρεις ότι δε σε βλέπει κανείς, να το φυσήξεις και να το φας. Η αιτιολογία είναι ότι η βρωμιά και τα μικρόβια απαιτούν έξι δευτερόλεπτα για να μεταφερθούν από τη μια επιφάνεια στην άλλη, κάτι που η επιστήμη διαψεύδει κατηγορηματικά.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι παρόλο που δεν μπορείς να τα δεις, τα πάντα γύρω σου καλύπτονται από μικρόβια. Αυτή τη στιγμή στο στόμα σου έχεις περίπου 100 δισεκατομμύρια μικρόβια, άλλα 100 τρισεκατομμύρια ζουν στο πεπτικό σου σύστημα, 25.000 κατοικούν σε κάθε τετραγωνική ίντσα του τηλεφώνου σου και 7.2 δισεκατομμύρια στο σφουγγάρι της κουζίνας σου. Ευτυχώς η πλειοψηφία τους είτε δεν μας πειράζει είτε δουλεύει προς όφελος μας ωστόσο υπάρχουν και μερικά που είναι άκρως επικίνδυνα.

Εκατό περίπου βακτήρια E.coli και δέκα σαλμονέλας μπορούν να αποτελέσουν μολυσματική δόση και να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση στο έντερο σου. Ακόμα και το σάλιο ή τα γαστρικά οξέα δεν είναι πολλές φορές αρκετά για να εξαλείψουν τους μικροσκοπικούς εισβολείς με πολλούς από αυτούς όχι μόνο να επιβιώνουν σε χαμηλά pH αλλά να δείχνουν και να τους αρέσουν. Οποιοδήποτε βακτήριο προσβάλει το έντερο μπορεί να επιβιώσει σε όξινα περιβάλλοντα όση ώρα χρειάζεται μέχρις ότου να φτάσει στον προορισμό του.

Από τη στιγμή που τα επικίνδυνα βακτήρια φτάσουν στο έντερο, αρχίζει ο πραγματικός εφιάλτης με συμπτώματα όπως επώδυνες στομαχικές κράμπες, διάρροια (με παρουσία αίματος), εμετός και υψηλός πυρετός που στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη ή και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο υπ’ αριθμόν 1 κανόνας για να αποφύγεις τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις είναι να προσέχεις το φαγητό που καταναλώνεις και να το προφυλάσσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό από μικρόβια και λοιπούς μικροοργανισμούς.

[Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ –via]

(πηγή: techgear.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399