ΗΠΑ: Σχεδόν τα μισά τρόφιμα που αγοράζει μια οικογένεια καταλήγουν στα… σκουπίδια

Εάν περιοριζόταν, έστω και λίγο, ο άκρατος καταναλωτισμός, θα μπορούσαν να τραφούν εκατομμύρια άπορες οικογένειες

Το 40% των τροφίμων που προμηθεύεται μια ευκατάστατη αμερικανική οικογένεια κάθε χρόνο καταλήγουν… στα σκουπίδια, μια σπατάλη που αγγίζει τα 165 δισ. δολάρια κάθε χρόνο.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που σήμερα δημοσιοποίησε το Επισιτιστικό-Γεωργικό πρόγραμμα του Συμβουλίου για την Υπεράσπιση των Φυσικών πόρων (NRDC), μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κάθε τετραμελής αμερικανική οικογένεια ετησίως σπαταλά σε άχρηστα, εν τέλει, τρόφιμα το ποσό των…2.275 δολαρίων.

Μάλιστα, εάν η σπατάλη αυτή περισταλεί έστω κατά 15%, τότε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με το ισοδύναμο ποσό η ετήσια σίτιση 25 εκατομμυρίων Αμερικανών, προστίθεται στη μελέτη κι επισημαίνεται ότι θα ήταν ταυτοχρόνως δυνατόν να μεταβληθεί η δομή σχεδόν κάθε αμερικανικής «χωματερής», δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι από πλέον συμπαγή στοιχεία αυτής.

Εξάλλου, η ίδια οργάνωση διαπιστώνει ότι με χρονική αφετηρία το έτος 1970, η σπατάλη των ευκατάστατων αμερικανικών οικογενειών στα τρόφιμα έχει σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 50%, ιδίως σε ό,τι αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα που παραμένουν στην οικογενειακή κουζίνα έως ότου έλθει η ώρα… να πεταχτούν. Πάντως μεμονωμένοι καταναλωτές και τα εστιατόρια «συμπρωταγωνιστούν» στο ίδιον άκρατο καταναλωτισμό.

Τα τελευταία, για λόγους εντυπωσιασμού-ανταγωνιστικότητας, προετοιμάζουν για τους θαμώνες τόσο «θεαματικές» μερίδες, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι μερίδιο θα πάει στο τέλος στο σκουπιδοτενεκέ.

Η οργάνωση προτείνει στον πρόεδρο Ομπάμα να αναθέσει γρήγορα σε ένα επιτελείο κυβερνητικών παραγόντων, να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη δημόσια εκστρατεία, για να περισταλεί αυτή η σπατάλη, που προκαλεί.

«Δεν κάνουμε καθόλου σωστή χρήση των φυσικών πόρων μας… το θέμα δεν είναι, κατ’ εμάς, το κατά πόσο θα είναι βιώσιμη, στο άμεσο μέλλον, η γεωργική μας παραγωγή», διακηρύσσει η ίδια οργάνωση.

(πηγή: 24h NewsRoom)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399