Γιλέκο βοηθά τυφλούς να κινούνται στο χώρο

Υπάρχουν πολλές καινοτομίες που δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια, που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους τυφλούς να κινηθούν στον χώρο, να περπατήσουν. Έχουν να κάνουν με λέιζερ, υπέρηχους και υπέρυθρη ακτινοβολία.

Στο Πολυτεχνείο της Χεβρώνας, παλαιστίνιοι φοιτητές δημιούργησαν πρόσφατα το έξυπνο σύστημα βοήθειας για τυφλούς. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έξυπνο γιλέκο, που χρησιμοποιεί ένα νέο είδος αισθητήρα εδάφους, ώστε να ανιχνεύει τα εμπόδια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια δόνησης και φωνητικών εντολών, ενημερώνει το χρήστη, ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος κίνησης.

«Είναι ίσως η εναλλακτική λύση για το μπαστούνι που χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον σε πληροφορεί για το αν υπάρχουν εμπόδια μπροστά σου, αριστερά ή δεξιά σου. Είναι εξαιρετικό» δήλωσε ο τυφλός Αγιούμπ Αλ-Σαρσούρ, που χρησιμοποίησε το γιλέκο.

Ο χρήστης του γιλέκου μπορεί να ακολουθήσει τις φωνητικές εντολές και μέσω ακουστικών που συνδέονται με το σύστημα. Υπάρχει μάλιστα και ηχητικό σήμα που τον προειδοποιεί, ότι η μπαταρία εξαντλείται, πριν περάσει σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας.

«Οι φοιτητές κατάφεραν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αυτό το πρότζεκτ, με τα ελάχιστα μέσα. Χρειάζονται να υπάρξουν βέβαια βελτιώσεις. Χρειαζόμαστε με οικονομική και ηθική υποστήριξη. Χρειάζεται να το αγκαλιάσουν οργανισμοί και σπόνσορες που έχουν να κάνουν με τη νεολαία» τόνισε ο Ραμζί αλ Καουάσμ, πρόεδρος του τμήματος Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Χεβρώνας.

Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η πραγματική ενσωμάτωση των τυφλών στην κοινωνία και βέβαια η βελτίωση της ζωής τους.

(πηγή: gr.euronews.com/ x)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399