Ούτε λεπτό τηλεόραση για τα παιδιά κάτω των 3 ετών!

Προκαλεί αναπτυξιακά και σωματικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα- Όχι πάνω από δύο ώρες έκθεση σε οποιαδήποτε οθόνη μέχρι τα 16-18 χρόνια!

Ούτε λεπτό μπροστά στην τηλεόραση δεν πρέπει να περνούν τα παιδιά κάτω των 3 ετών, ενώ αυστηροί περιορισμοί θα πρέπει να τίθενται από τους γονείς και στον χρόνο που περνούν τα μεγαλύτερα παιδιά έως και τα 18 τους μπροστά από κάθε είδους οθόνη – τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου κλπ.

Η σύσταση διατυπώνεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό υψηλού κύρους και αναδημοσιεύεται στον Guardian, καθώς και στις σχετικές συστάσεις Παιδιατρικών Εταιρειών πολλών χωρών. Σύμφωνα με την έκθεση, το πάθος των παιδιών για την τηλεόραση και τα παιχνίδια στον υπολογιστή προκαλεί αναπτυξιακά προβλήματα, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.

Η έρευνα, την οποία υπογράφει ο Δρ. Aric Sigman, αναφέρει ότι στη Βρετανία, ο μέσος έφηβος βρίσκεται μπροστά σε οθόνη επί έξι ώρες την ημέρα – χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται ο αντίστοιχος χρόνος που δαπανά κάνοντας το ίδιο στο σχολείο. Στη Βόρεια Αμερική τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς εκεί ο χρόνος φτάνει τις οκτώ ώρες!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αρνητικές συνέπειες αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη μετά το πρώτο δίωρο καθιστικής παρακολούθησης, ανεβάζοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας.

Τα τρία πρώτα έτη της ζωής του παιδιού θεωρούνται τα κρισιμότερα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, και τα παιδιά πρέπει σε αυτό το διάστημα να επικοινωνούν με τους γονείς τους και όχι να κοιτάζουν παθητικά μια οθόνη. Όπως δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Mitch Blair: «Είτε πρόκειται για κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών, τηλεοράσεις ή λάπτοπ, η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι όλο και περισσότερο τα παιδιά εκτίθενται σε πρωτοφανή επίπεδα σε οθόνες. Αυτό προβληματίζει έντονα τους παιδιάτρους σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τις επιπτώσεις για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών και των νέων».

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι η έκθεση σε αυτά τα μέσα  έχει πολλούς κινδύνους και κανένα γνωστό θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά κάτω των 2 ετών. Η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία τονίζει ότι σε κανένα παιδικό δωμάτιο δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση ή υπολογιστής.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Lynne Murray, οι αρνητικές συνέπειες της έκθεσης των παιδιών κάτω των 3 ετών μπορούν να περιοριστούν εάν συμμετέχει ενεργά στην παρακολούθηση του προγράμματος κάποιος ενήλικος – συνήθως γονέας και εάν τουλάχιστον γίνεται σωστή επιλογή προγραμμάτων.

(πηγή: unitedreporters.gr)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399