Τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο των παιδιών σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία

Γράφει ο Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο American Journal of Preventive Medicine.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 8-18 χρονών παρακολουθούν κατά μέσον όρο 4,5 ώρες τηλεόραση κάθε μέρα. Επίσης το 70% των παιδιών έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο τους.
Για τη Κύπρο και την Ελλάδα δεν υπάρχουν δεδομένα που να έχουν πέσει στην αντίληψη μας αλλά εκτιμάται ότι τα ποσοστά αυτά θα είναι ακόμα πιο ψηλά. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές μελέτες και στην Κύπρο και την Ελλάδα που καταδεικνύουν ότι το μέγεθος της παχυσαρκίας στις χώρες μας είναι τεράστιο. Μελέτες επίσης έχουν αποδείξει ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί αν καθόμαστε πιο συχνά όλοι μαζί (όλα τα μέλη της οικογένειας) σε δείπνο συχνότερα και αν μειωθεί ο χρόνος παρακολούθησης της τηλεόρασης.
Επίσης ο χρόνος παρακολούθησης της τηλεόρασης στην εφηβεία σχετίζεται άμεσα με το χρόνο παρακολούθησης αργότερα στην ενηλικίωση, με αποτέλεσμα να έχουμε παχύσαρκους ενήλικες με ψηλή χοληστερόλη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 369 παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 5 έως 18 από τη Λουιζιάνα. Η μελέτη έγινε τα έτη 2010 και 2011. Έγινε πρόνοια έτσι η συμμετοχή των παιδιών να είναι τυχαιοποιημένη σε σχέση με το δείκτη μάζας σώματος, το φύλο, την ηλικία και την εθνικότητα.

Στα παιδιά μελετήθηκαν τα ακόλουθα: 
• Mάζα λίπους
• Λίπος στο στομάχι
• Γλυκόζη
• Περίμετρος της μέσης
• Τριγλυκερίδια νηστείας
• Αρτηριακή πίεση
• Χοληστερόλη

Η μελέτη έδειξε ότι όταν τα παιδιά είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρακολουθούν και περισσότερη ώρα τηλεόραση.
Σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους, τα παιδιά με μια τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, περισσότερο λίπος και περισσότερο υποδόριο λιπώδη μάζα ιστού.
Τα παιδιά που είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους και τα οποία επίσης παρακολουθούσαν πάνω από 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα, φάνηκε να έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπώδους μάζας σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σχετίζεται με τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για τα ακόλουθα: 

• Μεγάλη περίμετρο μέσης
• Υψηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνο
• Αυξημένα τριγλυκερίδια

Γι α όλους τους πιο πάνω λόγους αλλά και για πολλούς άλλους, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το παιδί στο υπνοδωμάτιο μπορεί να παρακολουθεί ανεξέλεγκτα ότι προγράμματα θέλει,προτρέπονται οι γονείς να μην έχουν στο δωμάτιο το παιδιών τους τηλεόραση.

(πηγή: paidiatros.com)

Share
Κατηγορίες: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399