Τα μωρά ξεχωρίζουν τις γλώσσες από 7 μηνών!

 

Ακόμα και πριν μιλήσουν, τα παιδιά δίγλωσσων γονέων μπορούν να ξεχωρίσουν τις γραμματικές διαφορές των δύο γλωσσών από την ηλικία των επτά μηνών, προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση Nature και προσφέρει νέα στοιχεία για τη σχέση διγλωσσίας και εκμάθησης.

«Από την ηλικία των επτά μηνών, τα βρέφη είναι ευαίσθητα στις διαφορές ανάμεσα στις δύο γλώσσες και χρησιμοποιούν αυτές τις διαφορές ως σημείο αναφοράς για να ξεχωρίζουν τις γλώσσες», εξηγεί η Τζάνετ Γουέρκερ ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (Καναδάς).

Προηγούμενες έρευνες που διεξήγαγε η Γουέρκερ σε συνεργασία με την γαλλίδα γλωσσολόγο Ζυντίτ Ζερβέν είχαν δείξει ότι τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά χρησιμοποιούν τη συχνότητα επανάληψης μιας λέξης για να καθορίσουν αν είναι σημαντική ή όχι.

«Στην ουσία τα παιδιά μαθαίνουν μια γλώσσα… μετρώντας»
, είπε χαρακτηριστικά η επιστήμονας.

«Όμως τα παιδιά που είναι δίγλωσσα έχουν ανάγκη κάτι παραπάνω από αυτό και χρησιμοποιούν άλλες στρατηγικές», τονίζει η Γουέκερ.

«Αν μιλάτε δύο γλώσσες στο σπίτι σας, μην ανησυχείτε, το μωρό σας έχει το χάρισμα να τις ξεχωρίζει και το κάνει με έναν καταπληκτικό τρόπο»
, υπογράμμισε η ίδια στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Η έρευνα των δύο ειδικών δείχνει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον χρησιμοποιούν τον τόνο και τη διάρκεια των λέξεων για να εντοπίσουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο γλώσσες.

(πηγή: nooz.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399