Μίνι μικροβιολογικό εργαστήριο στο δέρμα μας

Πρώτη φορά Ελβετοί επιστήμονες δημιούργησαν μια μικροσκοπική ηλεκτρονική συσκευή – μικροβιολογικό εργαστήριο, που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, παραμένοντας εκεί για μήνες.

Η συσκευή κάνει αναλύσεις τους αίματος, τις οποίες αυτομάτως στέλνει ασύρματα, αρχικά στο κινητό τηλέφωνο και μετά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γιατρού ή του ασθενούς.

Η πειραματική συσκευή ιατρικής νανοτεχνολογίας αποτελεί προϊόν διεπιστημονικής συνεργασίας ειδικών στην πληροφορική και στα ηλεκτρονικά, γιατρών και βιολόγων. Αναμένεται να είναι έτοιμη για εμπορική χρήση στους ασθενείς σε περίπου τέσσερα χρόνια και θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή σάκχαρο, καθώς θα μπορούν να τα παρακολουθούν σε τακτική βάση, χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να πηγαίνουν για αιμοληψία σε κάποιο εργαστήριο.

Ανάλογη ωφέλεια θα υπάρξει και στη θεραπεία του καρκίνου, καθώς οι ογκολόγοι θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στους ασθενείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιοβάνι ντε Μικέλι της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL), που έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ευρωπαϊκό συνέδριο ηλεκτρονικών «DATE 13», σύμφωνα με το BBC, έχουν μέχρι στιγμής δοκιμάσει την εφεύρεσή τους στο εργαστήριο και σε ζώα. Όπως ανέφεραν, η συσκευή μπορεί με αξιοπιστία να μετρήσει το επίπεδο της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και έως τριών ακόμα δεικτών.

Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το υποδόριο μίνι ηλεκτρονικό εργαστήριό τους σε ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίοι χρειάζονται συχνές εξετάσεις αίματος.

Η ασύρματη συσκευή, έχει μήκος μόλις 14 χιλιοστών και πλάτος δύο χιλιοστών. Περιέχει πέντε αισθητήρες καλυμμένους ο καθένας με κάποιο ένζυμο (για την ανίχνευση πέντε διαφορετικών πρωτεϊνών και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα) και ένα ραδιοπομπό, που επιτρέπει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των τεστ αίματος μέσω της τεχνολογίας Bluetooth (τα ραδιοκύματα εκπέμπονται σε ασφαλή συχνότητα).

Μια συνδεδεμένη μπαταρία – τσιρότο πάνω από το δέρμα τροφοδοτεί το «εργαστήριο» με ηλεκτρικό ρεύμα (ένα δέκατο του βατ). Η συσκευή μπορεί να εισαχθεί στον ενδιάμεσο ιστό κάτω από το δέρμα της κοιλιάς ή των χεριών μέσω μιας βελόνας και είναι δυνατό να μείνει εκεί για λίγους μήνες, προτού αντικατασταθεί ή απομακρυνθεί τελείως.

Και άλλες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο δουλεύουν πάνω σε παρόμοιες εμφυτεύσιμες συσκευές, όμως η ελβετική ομάδα υποστηρίζει ότι η δική της εφεύρεση είναι μοναδική, επειδή μπορεί να μετρήσει ταυτόχρονα πολλούς διαφορετικούς βιοδείκτες στο αίμα. Ακόμα, η συσκευή τους θα μπορεί να στέλνει έγκαιρα προειδοποιητικά μηνύματα για την προβληματική πορεία κάποιου δείκτη στον οργανισμό, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα σχετικά συμπτώματα.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Π. Δρακόπουλος)

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399