Απροστάτευτα τα Ελληνόπουλα από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων

Ο ιός HPV θεωρείται η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

«Άγνωστο» παραμένει για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εφήβων το εμβόλιο ενάντια στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV), που θεωρείται η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από τα Νοσοκομεία Καρπενησίου, Ιωαννίνων, Λαμίας, από τον «Αγ. Σάββα», το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λαμίας, κανένα αγόρι και κανένα παιδί μεταναστών δεν έχει εμβολιαστεί έναντι του HPV, ενώ πλήρως εμβολιασμένα ήταν μόλις το 5,3% των κοριτσιών Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι ερευνητές, που εξέτασαν το ιστορικό μαθητών ηλικίας 12 έως 18 ετών στην Ευρυτανία, διαπίστωσαν ότι η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης οργάνωσης των κατάλληλων εμβολιαστικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα στην ελληνική επαρχία. Μάλιστα, η Ευρυτανία φαίνεται πως εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, η οποία άλλωστε καταγράφει και σε αυτό τον τομέα αρνητικά δεδομένα. Ωστόσο, τα χαμηλά ποσοστά της Ελλάδας φαίνεται πως αντανακλούν τη γενικότερη αρνητική εικόνα της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία σπάνια υπερβαίνει το 50% και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 5% και 25%, ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα: 19% των γονέων είχαν ήδη προχωρήσει σε εμβολιασμό των παιδιών τους, 34% σκόπευαν να το πράξουν, ενώ 24% ήταν αντίθετοι στον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ανησυχητικά. Είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και ο δεύτερος πιο συχνός στις γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών στην Ευρώπη! Τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων έχουν ανιχνευτεί στο 70% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, αν και το τεστ Παπανικολάου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιπτώσεων αυτής της μορφής καρκίνου, δεν μπορεί να ανιχνεύσει τον HPV, ούτε να προστατεύσει από τη λοίμωξη από αυτόν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας απαιτεί την εφαρμογή πρωτογενούς πλέον πρόληψης, αναδεικνύοντας τη σημασία του εμβολίου, που σταδιακά εντάσσεται στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού όλων των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.

Το εμβόλιο έναντι του HPV απευθύνεται σε κορίτσια, έφηβες και γυναίκες ηλικίας 9 έως 26 ετών, ενώ πρόσφατα έλαβε ένδειξη στις ΗΠΑ και για τους άνδρες και εφήβους αντίστοιχης ηλικίας.

Αν και διεθνώς η εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση γονιών και γυναικών γύρω από τον εμβολιασμό έναντι του HPV έχει ενταθεί, τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά. Προκαταλήψεις, ανεπαρκής ενημέρωση, σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και οικονομικά αίτια, κυρίως όταν δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, είναι οι κύριες αιτίες που εμφανίζεται αυτή η απροθυμία εμβολιασμού. Χαρακτηριστική περίπτωση δυσλειτουργίας στην εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί η χώρα μας, όπου το κόστος του εμβολίου καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τα στοιχεία, αν και περιορισμένα, συνηγορούν σε ανεπαρκή κάλυψη.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εναντίον του HPV παίζει και η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, έργο που ξεκινάει από τους γονείς. Οι επιστήμονες, άλλωστε, τονίζουν τη σημασία της υποστήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον, της κάλυψης από τον ασφαλιστικό φορέα και της θετικής στάσης των γιατρών, παράγοντες που έχει βρεθεί ότι συντείνουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

(πηγή: Ελευθεροτυπία)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399