Ο ύπνος ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά

Τη σημασία του ύπνου για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών τονίζει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολοράντο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η καλή ποιότητα ύπνου επιτρέπει στις συνδέσεις ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου να γίνουν πιο ισχυρές, κάτι που δεν συμβαίνει όταν ο ύπνος διακόπτεται.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους πως όταν ο ύπνος είναι καλός οι συνδέσεις στον εγκέφαλο γίνονται πιο ισχυρές κατά 20%, ποσοστό που δεν είναι διόλου αμελητέο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μετρήσεις που πραγματοποίησαν στην εγκεφαλική δραστηριότητα παιδιών ηλικίας δύο, τριών και πέντε ετών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Ανακάλυψαν δε ότι όσο περνούσε ο καιρός και τα παιδιά που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου μεγάλωναν, οι συνδέσεις ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου τους γίνονταν όλο και πιο ισχυρές.

«Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ύπνος και η ανάπτυξη του εγκεφάλου έχουν άμεση σχέση, όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμη γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ο ύπνος οδηγεί σε μεταβολές στη δομή του εγκεφάλου.

Πιστεύουμε ωστόσο ότι ο ανεπαρκής ύπνος κατά την παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και μάλιστα τις περιοχές που έχουν σχέση με τις διαταραχές της ανάπτυξης και της διάθεσης», αναφέρει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Salome Kurth, στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain Sciences.

(πηγή: Ναυτεμπορική)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399