Στο ίντερνετ από τα 7 τους τα παιδιά

Σε… προέκταση των δακτύλων τους έχει αναδειχθεί το πληκτρολόγιο για τα παιδιά καθώς πάνω από τρεις στους πέντε ανηλίκους μεταξύ 7 έως 12 ετών χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρονικό υπολογιστή και ίντερνετ, ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά χρησιμοποιούν σε εβδομαδιαία βάση κομπιούτερ.

«Έκρηξη» παρουσιάζει και η χρήση του διαδικτύου μεταξύ των παιδιών, η οποία στις ηλικίες 10-12 ετών φτάνει το 93,3%, ενώ στα μικρότερα παιδιά (7-9 ετών) ξεπερνά το 78%. Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν υπολογιστή και «σερφάρουν» στο διαδίκτυο κυρίως από το σπίτι τους (90%), ενώ ακολουθεί το σχολείο αλλά και φιλικά σπίτια.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ανηλίκων πραγματοποιεί τις… διαδικτυακές του βόλτες από φορητό υπολογιστή (41,9%), πλέον πάνω από ένα στα έξι παιδιά συνδέεται στο Ίντερνετ μέσω τάμπλετ και 5,2% από κινητό τηλέφωνο.

Το κινητό

Άλλωστε δύο στα δέκα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο με τα ποσοστά να είναι χαμηλότερα (8-10%) στις ηλικίες έως εννέα ετών και σημαντικά υψηλότερα (30-34%) μεταξύ 10 έως 12 ετών.

Συγκεκριμένα, το 22,3% των αγοριών και το 19,4% των κοριτσιών ηλικίας 7-12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο. Στην ηλικιακή ομάδα 7-9 ετών τα ποσοστά χρήσης είναι 10,6% στα αγόρια και 8% στα κορίτσια, ενώ σε εκείνη των 10-12 ετών είναι 34% στα αγόρια και 30,8% στα κορίτσια.

Όσο για τους λόγους που επιλέγουν τα παιδιά να συνδεθούν στο διαδίκτυο είναι κυρίως για να παίξουν και να κατεβάσουν παιχνίδια, να ακούσουν και να κατεβάσουν τραγούδια και στην τρίτη θέση έρχεται η αναζήτηση πληροφοριών.

Ωστόσο, αν και ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση του Ίντερνετ, δεν είναι πάντοτε ακίνδυνη και απαιτεί προσοχή, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου για δωδέκατη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και οι καταγγελίες στην Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή SafeLine, ο αριθμός των οποίων για το 2014 έφτασε τις 3.435.

(πηγές: enikos.gr,  ΕΘΝΟΣ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.