Η κουρδική γλώσσα στα δημόσια σχολεία της Τουρκίας

Η κουρδική γλώσσα θα διδάσκεται εφεξής στα δημόσια σχολεία της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι μαθητές μας, θα μπορούν εφεξής να διδάσκονται τοπικές γλώσσες και διαλέκτους. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένας επαρκής αριθμός μαθητών, η κουρδική γλώσσα θα μπορεί να αποτελεί μια επιλογή», τόνισε ο Ερντογάν στο Κοινοβούλιο, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ιστορικό» το μέτρο αυτό. Η τουρκική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά δικαιώματα, κυρίως πολιτιστικά, στους 12 με 15 εκατομμύρια Κούρδους, με την ελπίδα να θέσει τέλος στις συγκρούσεις και να αυξήσει τις πιθανότητες ένταξής της στην ΕΕ.
Οι Κούρδοι μπορούσαν ως τώρα να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα στα ιδιωτικά σχολεία ή στο πανεπιστήμιο, αλλά όχι στα δημόσια σχολεία. Επίσης ήρθησαν οι περιορισμοί που αφορούσαν την κουρδική γλώσσα και ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το TRT6, άρχισε να εκπέμπει από το 2009 μόνο στα κουρδικά.

(πηγή: ikypros.com)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399