Με σοβαρές ελλείψεις καθηγητών συνεχίζεται η σχολική χρονιά στη Λέσβο

Ανακοίνωση – Παρέμβαση από την ΕΛΜΕ Λέσβου

Με σοβαρές ελλείψεις καθηγητών συνεχίζεται η σχολική χρονιά κυρίως στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Παρότι έχουμε φτάσει στη λήξη του πρώτου σχολικού τετραμήνου, πολλά σχολεία του νησιού μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε Εκπαιδευτικούς

Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται αρκετά οξυμμένο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά βρισκόμαστε στη μέση του σχολικού έτους με τους μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ να μην έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα μαθήματα ειδικότητας !! (Βρεφονηπιοκόμοι, Γιατροί, Νοσηλευτές ,Μηχανολόγοι, Γεωπόνος);;;;; από την αρχή ήδη της χρονιάς!

Για τους μαθητές της Γ ΄τάξης των ΕΠΑΛ η συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και στις Απολυτήριες εξετάσεις φαντάζει αδύνατη καθώς δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα μάθημα ειδικότητας.

Η μέχρι τώρα κατάσταση έχει δημιουργήσει τα παρακάτω δισεπίλυτα προβλήματα:

1.Σε ποια διδαχθείσα ύλη θα εξεταστούν τα παιδιά;

2. Θα συναγωνιστούν με ίσους όρους τους μαθητές τους των άλλων σχολείων;

3. Πως θα εκδώσει το σχολείο πτυχίο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, χωρίς καθηγητές άρα χωρίς βαθμούς, σε βασικά μαθήματα;

4. Ακόμα και αν διοριστούν κάποια στιγμή αναπληρωτές καθηγητές, τι γνωστική αξία θα έχουν τα απολυτήρια αυτών των μαθητών;

5. Υπάρχει τρόπος να καλυφθεί η ύλη τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος;

Αν όμως οι χαμένες ώρες ήταν από απεργίες των εκπαιδευτικών ή από κινητοποιήσεις των μαθητών, οι διοικούντες θα έσπευδαν να μιλήσουν για αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών και θα αγωνιούσαν για την αναπλήρωσή τους.

Τα κενά που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής των περικοπών και στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών.

Δίπλα στην άγρια περικοπή των κουτσουρεμένων δαπανών για την Παιδεία, την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, τη φτωχοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους & το ψαλίδι στις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων ως συστατικά μέτρα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, στον παραμεθόριο νομό μας η καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό οδηγεί στην απαξίωση της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ εκφράζει την ανησυχία της ότι η μεθόδευση προλειαίνει το έδαφος για μαζικές συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολικών μονάδων, υποχρεωτικές αναθέσεις υπερωριών οδηγώντας παράλληλα πολλούς μαθητές στην εγκατάλειψη του σχολείου.

Ζητάμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου καθώς και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορ. Αιγαίου για την πλήρωση των κενών με διορισμούς καθηγητών ειδικοτήτων έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή.

(πηγή: lesvosnews.net)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399