Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τις αλλαγές στα πειραματικά σχολεία

«Παράνομος και αντισυνταγματικός» ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών

Ανώνυμο-9Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν 16 Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων από πολλές νομαρχιακές περιφέρειες, καθώς και 73 γονείς, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σήμερα σε πειραματικά σχολεία, υποστηρίζοντας ότι ο νέος τρόπος εισαγωγής, μέσω εξετάσεων, των μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία της χώρας είναι αντισυνταγματικός και παράνομος.

Τα πειραματικά σχολεία μετονομάστηκαν σε «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία» και η εγγραφή των μαθητών σε αυτά δεν γίνεται πλέον με κλήρωση, αλλά με εξετάσεις. Οι Σύλλογοι Γονέων ζητούν να ακυρωθεί η από 20.2.2013 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών σε αυτά τα «Πρότυπα Πειραματικά» για το σχολικό έτος 2013-2014.

Στις προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι γονείς υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου η οποία υποχρεώνει τον νομοθέτη να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και αυτό γιατί οι μαθητές έχουν εισαχθεί προ της ψήφισης του νόμου του 2011 (Ν. 3966/2011) που επέφερε τις αλλαγές στα πρότυπα πειραματικά σχολεία και με διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς και «ευλόγως προσδοκούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο σχολείου όπου φοιτούσαν». Με τη θέσπιση των εξετάσεων, προσθέτουν οι γονείς, τίθεται σε αμφιβολία η συνέχιση της φοίτησης των παιδιών τους στο ίδιο σχολείο.

Πέρα από όλα αυτά όμως, τονίζουν οι Σύλλογοι, δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθητών, ενώ ο καθορισμός των γνωστικών πεδίων είναι γενικόλογος και δεν έχει καθοριστεί η εξεταστέα ύλη.

Παράλληλα, επισημαίνουν οι Σύλλογοι, με την επίμαχη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, ενώ ταυτόχρονα η προσβαλλόμενη απόφαση είναι και παράνομη, καθώς δεν δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επιπρόσθετα είναι παράνομη, λένε, καθώς ο νόμος 3966/2011 για παρόμοια θέματα προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης και όχι την έκδοση απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Σε άλλο σημείο των προσφυγών τους αναφέρουν οι γονείς ότι τα παιδιά τους όπως και όλοι οι μαθητές που φοιτούν σε πειραματικά σχολεία, υφίστανται άνιση μεταχείριση σε σχέση προς τους μαθητές που πρόκειται να εισέλθουν στα σχολεία αυτά κατόπιν εξετάσεων. Και αυτό γιατί οι πρώτοι, δηλαδή, αυτοί που ήδη φοιτούν, πρόκειται ουσιαστικά να αποβληθούν από το σχολικό τους περιβάλλον και τίθενται σε μειονεκτική και ανισότιμη θέση σε σχέση προς τους υποψηφίους που θα εισέλθουν από άλλο σχολικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι μαθητές των πρότυπων δημοτικών σχολείων, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα πρότυπα γυμνάσια, θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις, ενώ με το παλαιό σύστημα δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε δοκιμασία.

(πηγή: newsbeast.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399