Η επιστήμη στην Ελλάδα πηγαίνει προς τα πίσω ελέω κρίσης

Τα ελληνικά πανεπιστήμια, που ήδη φυτοζωούν λόγω της κρίσης, δέχονται τώρα ακόμα ένα πλήγμα από τη διακοπή των συνδρομών στις μεγάλες επιστημονικές εκδόσεις, προειδοποιεί μια αδιόριστη ελληνίδα ερευνήτρια με άρθρο της στην επιθεώρηση «Nature». Ήδη, η δραματική κατάσταση οδηγεί πολλούς επιστήμονες στο εξωτερικό.

«Η επιστήμη στην Ελλάδα πηγαίνει προς τα πίσω» ξεκινά το άρθρο της δρος Βαρβάρας Τραχανά, η οποία το 2011 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας στη Λάρισα. Παρά την εκλογή της όμως δεν διορίστηκε ποτέ, όπως συνέβη και σε ακόμα 800 μέλη διδακτικού προσωπικού σε όλη την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση «αρνείται να διαθέσει τα κονδύλια που απαιτούνται».

Η κυρία Τραχανά αναφέρεται στις δραματικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν οι ερευνητές, των οποίων οι αμοιβές περικόπηκαν κατά 20% λόγω της οικονομικής κρίσης. «Οι επιστήμονες προσαρμόστηκαν. Έμαθαν να χρησιμοποιούν τις ελάχιστες δυνατές ποσότητες ακριβών αντιδραστηρίων. Έχουν ειδικευτεί στο να εργάζονται φορώντας τις μπλούζες εργαστηρίου όταν δεν γίνονται παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης».

Εξαφανίστηκαν τα κονδύλια των συνδρομών

Το τελευταίο όμως πλήγμα στην ελληνική έρευνα ήταν η εξαφάνιση των κονδυλίων για συνδρομές σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. «Οι μεγαλύτεροι εκδότες -συμπεριλαμβανομένων των Elsevier, Springer και Taylor & Francis- απειλούν να σταματήσουν να προσφέρουν πρόσβαση. Άλλοι το έχουν ήδη πράξει» γράφει η δρ Τραχανά.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι η μακροπρόθεσμη δέσμευση για χρηματοδότηση της επιστήμης και της παιδείας οφείλει να αποτελεί μέρος της στρατηγικής για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η διαρροή ελλήνων ερευνητών στο εξωτερικό, λέει η κυρία Τραχανά, η οποία σκέφτεται και η ίδια να φύγει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τις οποίες επικαλείται, το 2010 ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό 120.000 πανεπιστημιακοί ερευνητές, περίπου το 10% του συνόλου. Σήμερα, ο αριθμός φέρεται να έχει αυξηθεί στους 150.000.

(πηγή: Το ΒΗΜΑ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399