Tι αλλάζει στα σχολεία (από τον Σεπτέμβριο)

«Μετά τις 10 Ιουλίου οι άδειες των εκπαιδευτικών»

Συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα«, ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παρουσιάζοντας «το σχέδιο του Υπουργείου», όπως χαρακτηριστικά γράφει η το δημοσίευμα.

Αναφέρθηκε αρχικά στο προγράμμα «myschool» , όπου το χαρακτηρίζει ως «καινοτόμο», παρόλες τις μαζικές αντιδράσεις του συνόλου του εκπαιδευτικού κόσμου.

Και επίσημα στις 5 του Σεπτέμβρη θα χτυπάει το κουδούνι

Στις 5 αντί στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπάει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα τελειώνουν στις 15 Ιουνίου για τα Δημοτικά Σχολεία, στις 31 Μαΐου για τα Γυμνάσια και τις Α’ και Β’ τάξεις του Λυκείου, ενώ στις 21 Μαΐου για τη Γ’ Λυκείου λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στο ίδιο έργο θεατές

Προεκλογικά, κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο στο Πρώτο Θέμα, «πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, τα βιβλία θα είναι έγκαιρα στα θρανία, οι καθηγητές και οι μαθητές στις τάξεις τους», πράγμα που το έχουμε ακούσει κάθε χρόνο λίγο πριν την σχολική χρόνια, και ειδικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βιώνουν το αντίθετο. Αντίθετα, βιώνουν τις ελλείψεις, τα κενά, τις χαμένες διδακτικές ώρες, όχι από τις καταλήψεις αλλά από το ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Για το myschool

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναφέρει πως τα βασικά εργαλεία γι’ αυτόν τον σκοπό είναι το «myschool», το νέο ηλεκτρονικό χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και το «νοικοκύρεμα στον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς που επιδιώκεται να γίνει».

Στην αντίπερα όχθη με την εκπαιδευτική κοινότητα για το Υποργείο Παιδείας «το «myschool είναι ένα υπερσύγχρονο εργαλείο για όλα τα επίπεδα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο ως τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση και το υπουργείο Παιδείας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Τονίζουν ότι είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα πληροφοριακά συστήματα που υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας, τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.»

Το δημοσίευμα συνεχίζει με την δυνατότητα που υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας, όπως εξηγούν οι ειδικοί του προγράμματος, να κάνει έγκαιρο και έγκυρο προγραμματισμό ώστε να είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη όλων των διδακτικών αναγκών από την αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς για όλα τα σχολεία της χώρας. Επίσης, επισημαίνεται ότι θα του δοθεί πλέον η δυνατότητα να παρακολουθεί με αξιόπιστο τρόπο μια πληθώρα διεθνώς χρησιμοποιούμενων εκπαιδευτικών δεικτών (η πορεία και οι επιδόσεις των μαθητών ανά επιστημονικό πεδίο, η μαθητική διαρροή κ.ά.), ούτως ώστε να προβαίνει άμεσα στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις προς όφελος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Θα μπορεί πλέον να υπάρξει η δυνατότητα αμοιβαίων μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, χωρίς να απαιτείται αφενός από καθέναν εξ αυτών να βρει τον αμοιβαία μετατιθέμενο συνάδελφό του και αφετέρου ένα προς ένα αμοιβαιότητα μετάθεσης ενώ θα υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού πολλαπλών αιτημάτων. Εκτιμάται ότι σύντομα θα είναι εφικτή η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένας πολίτης που χρειάζεται αντίγραφο απολυτηρίου ή άλλου εγγράφου θα μπορεί να απευθύνεται σε οποιονδήποτε σχετικό φορέα ανά την επικράτεια και να το λαμβάνει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Μετά τις 10 Ιουλίου οι άδειες των εκπαιδευτικών

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση που μελετούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο έχει δύο βήματα:

1ο: Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις, οι τελευταίες εκτιμάται ότι του χρόνου θα είναι λιγότερες από 500) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι άδειες θα γίνονται οι τοποθετήσεις. Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες.

2ο: Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, εφόσον όλα αυτά εφαρμοστούν, θα βελτιωθεί σε τέτοιον βαθμό η απόδοση του συστήματος ώστε θα εξοικονομηθούν πάνω από 30 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν θα χρειαστεί να γίνει ούτε μία υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικού, ενώ το σύνολο των εκπαιδευτικών θα αποκτήσει οργανική θέση σε σχολεία, ταυτόσημη με τη λειτουργική.

(πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399