Ένα σχολείο κατά του ρατσισμού με σύνθημα: «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ» στη Ρόδο

Ο ρατσισμός ως μία έννοια ποικιλόμορφη και πολυεπίπεδη αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες της βίας στα σχολικά δρώμενα καθώς οι διακρίσεις είναι εμφανείς με γνώμονα την εξωτερική εμφάνιση, το επίπεδο των σχολικών επιδόσεων, την κοινωνική θέση και γενικότερα ο,τιδήποτε άπτεται της διαφορετικότητας.

Αναζητώντας συχνά τις αιτίες του φαινομένου, όλοι συνειδητοποιούμε ότι βιώνοντας τα χαρακτηριστικά μιας ανταγωνιστικής κοινωνίας αναπόφευκτα το ατομικιστικό πνεύμα μεταφέρεται αυτούσια και στο σχολικό περιβάλλον.

Παράλληλα, οι γενικεύσεις και οι προκαταλήψεις που καλλιεργούνται στον κοινωνικό ιστό διαμορφώνουν τις αντίστοιχες ομαδοποιήσεις και τις ετερότητες τις οποίες υιοθετεί η μαθητική νεολαία. Καθημερινά, λοιπόν, ως εκπαιδευτικοί γινόμαστε αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες αυτών των συμπεριφορών: επιθετικότητα, στερεότυπα, αδιαφορία για την αξία του ανθρώπινου όντος, στείρος ανταγωνισμός, έλλειψη πλουραλισμού και ανεκτικότητας.

Το ουσιαστικότερο μέτρο  πρόληψης και καταπολέμησης των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού είναι η ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης και ξεκάθαρης πολιτικής κατά του ρατσισμού σε επίπεδο σχολείου.

Αυτή την τακτική υιοθετεί το Γυμνάσιο Κρεμαστής και με ποικίλες παρεμβατικές δράσεις το σχολικό έτος 2014-2015 καλλιεργεί για τους μαθητές ένα περιβάλλον ασφάλειας, ανεκτικότητας, ,σεβασμού της διαφορετικότητας, μη διάκρισης  και ισότητας στο οποίο οι μαθητές μπορούν να απολαμβάνουν στο μέγιστο  τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που τους παρέχονται.

Βασική επιδίωξη της σχολικής μονάδας είναι η ανάπτυξη μιας αντιρατσιστικής κουλτούρας και η ενίσχυση του αλληλοσεβασμού, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της ευαισθητοποίησης των μαθητών μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Προκειμένου να συμβάλλουμε στην πραγμάτωση αυτών των στόχων, το Γυμνάσιο Κρεμαστής, με την αμέριστη συμπαράσταση της διευθύντριας μας Ξανθούλη Παρασκευής, συμμετείχε στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με θέμα: » Ο ξένος-ο άλλος-ο διαφορετικός »

Οι μαθητές/τριες του γυμνασίου Κρεμαστής δήλωσαν τη συμμετοχή τους με 3 διηγήματα και 2 ποιήματα και τα απέστειλαν με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Τα ονόματα των μαθητών/τριών μας (με την αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής) είναι τα εξής:

1) Σταματία Σταύρου Β4 (Διήγημα)

2) Μαρία Τζόρου Β4 (Διήγημα)

3) Εβίτα Μπόνη, Άννα Μπέλτσιου & Αναστασία Πολυχρονίου Β4 (Διήγημα)

4) Χριστίνα Μαυρή & Ξανθίππη Μαχίνη Β3 (Ποίημα)

5) Αναστασία Πολυχρονίου Β4 (Ποίημα)

Τη δράση αυτή συντόνισε η εκπαιδευτικός Μπρόκου Αγγελική (ΠΕ02). Αυτή η πρωτοβουλία, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της  αποφασιστικότητας της σχολικής μονάδας του Γυμνασίου Κρεμαστής για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών συμπεριφορών και την επιτακτική ανάγκη για λήψη παρεμβατικών μέτρων, ενώ παράλληλα εκπέμπει μήνυμα μηδενικής ανοχής στον ρατσισμό και τις διακρίσεις.

(πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399