Η ατμοσφαιρική ρύπανση φέρνει κατάθλιψη

Ρύπανση του αέρα και κατάθλιψη δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο δυστυχίας σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στον Καναδά.

Η έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τρεντ στο Οντάριο που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό International Journal of Green Economics υποστηρίζει ότι η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με δυσαρέσκεια και δυστυχία των πολιτών και αντίστροφα: η κακή ψυχολογία των ανθρώπων μιας περιοχής συνδέεται με αυξημένη ρύπανση του αέρα.

Οι χώρες που μελετήθηκαν, ήταν: Ελλάδα, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ρωσία.

Παρότι εντοπίστηκε η αμφίδρομη σχέση μεταξύ ρύπανσης και ανθρώπινης δυστυχίας δεν αποκωδικοποιήθηκε ο μηχανισμός που την προκαλεί.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι δημόσιες πολιτικές θα πρέπει να εστιαστούν και στα δύο επίπεδα προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος: στη λήψη μέτρων καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη μια πλευρά και στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών από την άλλη.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά η παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, τη μείωση του εργασιακού στρες και των εισοδηματικών ανισοτήτων, την ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, την μείωση της διαφθοράς και την καλύτερη ποιότητα διακυβέρνησης.

(πηγή: econews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399