Γιγάντιο πάντα: Γιατί είναι ασπρόμαυρη η πιο «αγαπητή αρκούδα στον κόσμο»;

gigadio_panta_1Είναι αρκούδα, αλλά δεν είναι ούτε καφέ, ούτε λευκή. Είναι αρκούδα αλλά δεν είναι σαρκοβόρο, τρέφεται με μπαμπού. Τι είναι; Είναι το γιγάντιο πάντα, ένα από τα πιο συμπαθή ζώα παγκοσμίως που έχει πολλές ξεχωριστές ιδιότητες.

Ένα από τα ερωτήματα που προσπαθούσαν να απαντήσουν πειστικά οι επιστήμονες σχετικά με το γιγάντιο πάντα, είναι το γιατί είναι ασπρόμαυρο – και φαίνεται πως βρήκαν την απάντηση και μάλιστα, πως αυτή ήταν η… προφανής: Για να προστατεύεται καλύτερα από τους εχθρούς του στους τόπους διαβίωσής του.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Scientific Reports και η μελέτη τους βασίστηκε στην ανάλυση φωτογραφιών 15 άγριων πάντα κατά τη διάρκεια επτά ετών. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γιγάντια πάντα είναι ασπρόμαυρα για λόγους… καμουφλάζ!

gigadio_panta_2Τα γιγάντια πάντα έχουν άσπρη γούνα στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους και μαύρη στα μάτια, τα αυτιά, τη μουσούδα και τα πόδια τους. Οι επιστήμονες που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Jyvaskyla στη Φινλανδία επιβεβαίωσαν ότι αυτή η διχρωμία τα βοηθά να κρύβονται στα συχνά χιονισμένα και σκοτεινά δάση που ζουν ώστε να αποφεύγουν τους κινδύνους για τη ζωή τους από αρπακτικά όπως λεοπαρδάλεις, τίγρεις και ασιατικά άγρια σκυλιά.

«Η μαύρη γούνα αναμειγνύεται σε σκούρες αποχρώσεις και κορμούς δέντρων, ενώ η λευκή γούνα ταιριάζει με το φύλλωμα και το χιόνι όταν υπάρχει, και οι ενδιάμεσοι τόνοι της γούνας ταιριάζουν με βράχους και έδαφος», αναφέρεται στην έρευνα. Ο Δρ Ossi Nokelainen, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε σχετικά: «Τα σπάνια φωτογραφικά στοιχεία μας επέτρεψαν να εξετάσουμε την εμφάνιση του γιγάντια πάντα στο φυσικό του περιβάλλον για πρώτη φορά. Με τη βοήθεια της υπερσύγχρονης ανάλυσης εικόνων, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εικόνες σαν τα πάντα να είχαν δει τον θηρευτή τους».

(Πηγή: cnn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399