Επιστήμονες προσπαθούν να αναβιώσουν συνθήκες εύφορης στέπας στη Σιβηρία

Επιμέλεια: Γεώργιος Γιαννακόπουλος

siviria_efori_stepaΡώσοι επιστήμονες και οικολόγοι διεξάγουν ένα μοναδικό πείραμα στο Πλειστόκαινο πάρκο της Γιακουτίας στη Σιβηρία. Όπως λένε οι επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της Πλειστοκαινής γεωλογικής περιόδου (περίπου από 2.6 εκατομμύρια έως 11 700 χρόνια π.Χ.), περιοχές του πλανήτη είχαν διαφορετικό κλίμα.

Ο διευθυντής του Πλειστόκαινου πάρκου Νικήτα Ζίμοφ μαζί με την ομάδα επιστημόνων επιχειρούν να αναβιώσουν στην αρκτική τούνδρα της συνθήκες της εύφορης στέπας της Πλειστοκαινής περιόδου, όπου κατοικούσαν τα μαμούθ. Εκείνη την εποχή το επίπεδο έδαφος της περιοχής έδινε άφθονη τροφή σε αυτά τα μεγάλα θηλαστικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζίμοφ, το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς, της διατροφής των ανθρώπων προέρχεται από τις πεδιάδες, στην Γιακουτία μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές δημιουργήθηκαν εύφορες πεδιάδες, κατάλληλες για ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας.

Οι Ρώσοι επιστήμονες και οικολόγοι του γεωλογικού πάρκου ασχολούνται με την εκτροφή των αλόγων, αιγοπροβάτων και σπάνιων ζώων, όπως ο βίσωνας, με σκοπό να δουν ποια ζώα μπορούν να προσαρμοστούν στο αρκτικό περιβάλλον και ποια όχι.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αναβίωση του οικοσυστήματος της μεγάλης αυτής περιοχής θα συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση της εκπομπής των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.

(Πηγή: ertnews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399