Αφρικανική σκόνη: Με βρογχικό άσθμα ένα στα δέκα παιδιά στην Κρήτη

Συντάκτης: Κοκκάλη Έλλη

afrikan_skoni_kritiΤην ώρα που σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό των παιδιών με βρογχικό άσθμα δεν ξεπερνά το 8,5% στην Κρήτη αγγίζει έως και το 10,3 όπως αποκαλύπτει μελέτη του πανεπιστημίου Κρήτης που εστιάζει στις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης

  • Με βρογχικό άσθμα ένα στα δέκα παιδιά στην Κρήτη
  • Βαρύ το αποτύπωμα της έξαρσης και σε καρδιολογικούς ασθενείς
  • Η ακτινογραφία των επιπτώσεων στην υγεία των Κρητικών
  • Επεισόδια έξαρσης, αυξάνουν κατά 25% τις εισαγωγές παιδιών με άσθμα στα νοσοκομεία
  • Μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέγραψε τα ανησυχητικά δεδομένα

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης «τυλίγει» συχνά την Κρήτη και ευρύτερα την νοτιοανατολική Ευρώπη επηρεάζονται την καθημερινότητα, αλλά και την υγεία των πολιτών σε απροσδόκητο βαθμό.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του προγράμματος Μήδεια, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και καταγράφει τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας των παιδιών με βρογχικό άσθμα, αλλά και των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη.

Ειδικότερα για τα παιδιά με βρογχικό άσθμα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται κατά 25% τις ημέρες έξαρσης των συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά για τους ασθενείς με αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη.

Η μελέτη απέδειξε πως με μέτρα προφύλαξης και αποφυγής εξωτερικών χώρων τις ημέρες αυτές, οι επιπτώσεις στην υγεία περιορίζονται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό.

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, «τυλίγει» συχνά την Κρήτη και ευρύτερα την νοτιοανατολική Ευρώπη, επηρεάζοντας την καθημερινότητα, αλλά και την υγεία των πολιτών σε απροσδόκητο βαθμό.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του προγράμματος Life Meden, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, καταγράφει τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας των παιδιών με βρογχικό άσθμα, αλλά και των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη και παρακολουθούνται από την καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Αυξημένα τα ποσοστά στην Κρήτη

Ένα στα δέκα παιδιά μέσα σε μία σχολική τάξη στην Κρήτη παρουσιάζουν βρογχικό άσθμα, καθώς στην Κρήτη τα ποσοστά είναι αυξημένα. Από 9,8 έως 10,3% των μαθητών, ενώ στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 8,5%.

Δεκατέσσερα σχολεία στις Βούτες, τον Κρουσώνα και το Ηράκλειο συμμετείχαν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν μηχανήματα δειγματοληψίας της σκόνης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τα παιδιά με συχνή παρακολούθηση πνευμονολόγων και καθοδήγηση εκπαιδευτικών, έμαθαν να προστατεύονται παραμένοντας σε κλειστούς χώρους τις ημέρες με μεγάλη συγκέντρωση σκόνης, ενώ το ένα τρίτο των παιδιών παρέμειναν σε χώρους που διέθεταν φίλτρο καθαρισμού του αέρα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι νοσηλείες ειδικότερα των παιδιών με βρογχικό άσθμα μειώθηκαν κατά 20 έως 25%. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους καρδιοπαθείς με αρρυθμία, καθώς η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε σημαντικά.

Με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος, προτείνεται η δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ευπαθών ομάδων και η λήψη μέτρων προστασίας για τον πληθυσμό.

(Πηγή: neakriti.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399