Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα στηρίζει τους διωκόμενους φοιτητές

Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα στέκεται στο πλάι και υπερασπίζεται του οκτώ διωκόμενους φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, καλώντας σε απόσυρση κάθε κατηγορίας.

Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, ενάντια στις διώξεις και στην κλήση των φοιτητών για κατάθεση.

Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, ενάντια στις διώξεις και στην κλήση των φοιτητών για κατάθεση.

Στο κείμενο το οποίο υπογράφουν 489 καθηγητές και μέλη της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας αναφέρονται στην προανάκριση σε βάρος οκτώ φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης για εξωφρενικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, αδικήματα ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα, για μια απλή παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων, μετά μάλιστα από μηνυτήρια αναφορά της ίδιας της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως. 

Όπως τονίζεται στο κείμενο, «οι όποιες εντάσεις και αντιθέσεις στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου οφείλουν να επιλύονται στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας, προς το σκοπό της εξυπηρέτησης του ακαδημαϊκού πνεύματος και της εκπαιδευτικής προόδου».

Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι «η ποινική τους μεταχείριση και η εξομοίωση συνδικαλιστικών πρακτικών στο πλαίσιο δράσης των φοιτητικών συλλόγων, με αδικήματα που ταιριάζουν σε συμπεριφορές όπως οι ένοπλες ληστείες ή η απαγωγή γυναικών προς έκδοση, είναι απαράδεκτη και μόνο την κλιμάκωση της έντασης μπορεί να προκαλέσει, απορρυθμίζοντας την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και τις ομαλές σχέσεις μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι «παρεμβάσεις που προκαλούν τον κίνδυνο να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών, εκλεγμένων εκπροσώπων των οργάνων των φοιτητών, κι ενώ η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε ήδη θεωρήσει το όλο ζήτημα λήξαν, δεν εξυπηρετούν έναν τέτοιο σκοπό. Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί πρωτίστως για τους/ις φοιτητές και φοιτήτριές μας, χωρίς τους οποίους η λειτουργία του καθίσταται άνευ αντικειμένου. Κάνουμε έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία, ο σεβασμός μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο σεβασμός της συνδικαλιστικής ελευθερίας των φοιτητών/ριών και κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της θεμελιώδους αρχής του διαλόγου και της ελευθερίας του λόγου».

«Ζητούμε να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών και είμαστε απολύτως αντίθετοι στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές, για την άσκηση συνδικαλιστικών πρακτικών και για ζητήματα που εκκίνησαν και έληξαν εντός του ακαδημαϊκού πλαισίου. Καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να λάβει θέση εναντίωσης στο ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος φοιτητών, για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων», καταλήγει το κείμενο.

Η συλλογή υπογραφών (με τα ονόματα των ακαδημαϊκών) συνεχίζεται στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-DyNwwbfybFgWYrhAtQyodHSHSpKyXnoxhbvw0OR0-o8_Og/viewform

Αναλυτικά η δήλωση:

«Οι υπογράφοντες καθηγητές/ριες και ακαδημαϊκό προσωπικό σε πανεπιστήμια της χώρας, εκφράζουμε την μεγάλη ανησυχία μας για την σοβαρή υπόθεση προανάκρισης που ενημερωθήκαμε από τον τύπο ότι έχει ξεκινήσει σε βάρος 8 φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μελών και Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων τους, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Υπουργού Παιδείας, επειδή συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος στο γραφείο του Κοσμήτορα της Σχολής ΗΜΜΥ τον Οκτώβριο 2021. Όπως πληροφορηθήκαμε, εξετάζονται σοβαρά αδικήματα, κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινές πολυετούς κάθειρξης, όπως αυτό της «αρπαγής». 

Οι όποιες εντάσεις και αντιθέσεις στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου οφείλουν να επιλύονται στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας, προς το σκοπό της εξυπηρέτησης του ακαδημαϊκού πνεύματος και της εκπαιδευτικής προόδου. Η ποινική τους μεταχείριση και η εξομοίωση συνδικαλιστικών πρακτικών στο πλαίσιο δράσης των φοιτητικών συλλόγων, με αδικήματα που ταιριάζουν σε συμπεριφορές όπως οι ένοπλες ληστείες ή η απαγωγή γυναικών προς έκδοση, είναι απαράδεκτη και μόνο την κλιμάκωση της έντασης μπορεί να προκαλέσει, απορρυθμίζοντας την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και τις ομαλές σχέσεις μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Παρεμβάσεις που προκαλούν τον κίνδυνο να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών, εκλεγμένων εκπροσώπων των οργάνων των φοιτητών, κι ενώ η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε ήδη θεωρήσει το όλο ζήτημα λήξαν, δεν εξυπηρετούν έναν τέτοιο σκοπό. Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί πρωτίστως για τους/ις φοιτητές και φοιτήτριές μας, χωρίς τους οποίους η λειτουργία του καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Κάνουμε έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία, ο σεβασμός μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο σεβασμός της συνδικαλιστικής ελευθερίας των φοιτητών/ριών και κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της θεμελιώδους αρχής του διαλόγου και της ελευθερίας του λόγου. 

Ζητούμε να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών και είμαστε απολύτως αντίθετοι στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές, για την άσκηση συνδικαλιστικών πρακτικών και για ζητήματα που εκκίνησαν και έληξαν εντός του ακαδημαϊκού πλαισίου.

Καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να λάβει θέση εναντίωσης στο ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος φοιτητών, για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων».

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399