Φάλαινα υιοθέτησε ορφανό φαλαινάκι άλλου είδους ενθουσιάζοντας τους επιστήμονες

orfano_falenaki_1Ο Τζες Γουόχλιγκ, φωτογράφος με έδρα την περιοχή Έσπερανς στη Δυτική Αυστραλία αποφάσισε να πάει σε μια κοντινή παραλία με το drone του και να το στείλει να καταγράψει εικόνες από τον ωκεανό. Όταν κοίταξε το υλικό που είχε καταγράψει το drone την προσοχή του Γουόσλιγκ κέντρισε η εικόνα μια φάλαινας που κολυμπούσε με το μικρό της. Ο φωτογράφος αντιλήφθηκε ότι το μικρό δεν έμοιαζε με την μητέρα του, φαινόταν ότι ανήκε σε άλλο είδος.

Έδειξε τις εικόνες σε ειδικούς οι οποίοι έμειναν με ανοικτό το στόμα. Η φάλαινα ανήκει στο Eubalaena australis που αποτελεί είδος που ζει σε περιοχές των ωκεανών κάτω από την τροπική ζώνη ενώ το μικρό ανήκει στο είδος των μεγάπτερων φαλαινών Megaptera novaeangliae που ζουν τόσο σε πολικές όσο και τροπικές περιοχές του πλανήτη. Οι ειδικοί που είδαν τις εικόνες και τον τρόπο που η μικρή και η μεγάλη φάλαινα κινούνται μαζί εκτιμούν ότι έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση υιοθεσίας αν όχι μοναδική σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά σπάνια στον κόσμο των φαλαινών αφού δεν έχει παρατηρηθεί η φροντίδα ανήλικων φαλαινών από ενήλικες φάλαινες άλλου είδους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πώς το μικρό που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη ένα έτος ζωής είτε για κάποιο λόγο αποχωρίστηκε από την μητέρα του και γενικότερα χάθηκε από το κοπάδι στο οποίο ανήκε είτε η μητέρα του έχασε την ζωή της όταν κυκλοφορούσαν κάπου μόνοι τους. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει προσπάθεια τώρα να εντοπιστεί εκ νέου η φάλαινα και το μικρό φαλαινάκι για να γίνουν πιο αναλυτική μελέτη της σχέσης και συμπεριφοράς τους.

Στη φωτογραφία εικονίζεται η φάλαινα και το μικρό που έχει πιθανώς υιοθετήσει (πηγή φωτό Jess Wohling)

Στη φωτογραφία εικονίζεται η φάλαινα και το μικρό που έχει πιθανώς υιοθετήσει (πηγή φωτό Jess Wohling)

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399