Οι δέκα καλύτερες εξωγήινες φωτογραφίες της Γης το 2022

exogiines_photo_gis_1Ένας μεγάλος στόλος δορυφόρων καταγράφει συνεχώς για επιστημονικούς (και όχι μόνο) λόγους εικόνες της Γης από το Διάστημα. Πολλές από αυτές καταγράφουν με μοναδικό τρόπο διαφόρων ειδών φυσικά, ατμοσφαιρικά και γεωλογικά φαινόμενα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψαν οι δορυφόροι από τη Γη το 2022.

Οι πολύχρωμες λίμνες

Joshua Stevens/Landsat 8/NASA Earth Observatory

Joshua Stevens/Landsat 8/NASA Earth Observatory

Ο δορυφόρος Landsat 8 κατέγραψε μια εικόνα τριών λιμνών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στη κοιλάδα Great Rift της Αιθιοπίας. Αριστερά είναι η λίμνη Shala, στο κέντρο η λίμνη Lake Abijatta και δεξιά η λίμνη Langano. Το έντονο γαλάζιο χρώμα της Shala είναι αποτέλεσμα του μεγαλύτερου σε σχέση με τις άλλες δύο λίμνες βάθους των νερών της. Η λίμνη Abijatta έχει βάθος μόλις 14 μέτρων και η πράσινη απόχρωση των νερών της είναι αποτέλεσμα της έντονης παρουσίας ενός φωτοσυνθετικού φυκιού. Η κίτρινη απόχρωση της Langano, οφείλεται στα ιζήματα που μεταφέρουν εκεί κάποιοι τοπικοί ποταμοί.

Υποθαλάσσια έκρηξη

NASA Earth Observatory/Joshua Stevens/U.S. Geological Survey

NASA Earth Observatory/Joshua Stevens/U.S. Geological Survey

Ο δορυφόρος Landsat 9 κατέγραψε μια εντυπωσιακή σκηνή από την έκρηξη του ηφαιστείου Kavachi η κορυφή του οποίου βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα μπλε σημάδια

NASA Earth Obsrvatory

NASA Earth Obsrvatory

Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε κατά την τροχιακή του κίνηση πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στην ατμόσφαιρα της Γης έκαναν την εμφάνιση τους δύο εντυπωσιακές έντονου μπλε χρώματος λάμψεις. Ένας από τους αστροναύτες κατέγραψε εικόνες αυτών των λάμψεων. Η πρώτη λάμψη, αυτή που είναι χαμηλά στην εικόνα, είναι αποτέλεσμα ενός έντονου κεραυνού που στις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες προκάλεσε αυτό το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα ενώ η δεύτερη δεξιά στην εικόνα είναι το αποτέλεσμα της ανάκλασης του φωτός της Σελήνης στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η ασημένια Μήλος

NASA Earth Obsrvatory

NASA Earth Obsrvatory

Ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατέγραψε μια μοναδική εικόνα από την Μήλο και την Αντίμηλο τη στιγμή που το φως του Ήλιου ανακλά πάνω στην κάμερα του αστροναύτη και σε συνδυασμό με τα βαθιά νερά της συγκεκριμένης περιοχής του Αιγαίου δημιουργούν ένα οπτικό φαινόμενο που κάνει τα δύο νησιά να φαίνεται ότι βρίσκονται πάνω σε ένα ασημένιο καθρέφτη που προβάλει τα νησιά μέσα σε στροβιλιζόμενα νερά.

Το χρυσό τοξικό ποτάμι

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat

Ο δορυφόρος Landsat 9 κατέγραψε μια εικόνα από κάτι που μοιάζει με ένα χρυσό ποταμό. Στη πραγματικότητα πρόκειται για μια ξερή τοξική λάσπη που φωτοβολεί στον ουράνιο παρατηρητή. Η τοξική λάσπη βρίσκεται κοντά στο αδαμαντωρυχείο Jagersfontein στη Νότιο Αφρική. Η κατάρρευση ενός φράγματος δημιούργησε αυτό το μείγμα σκόνης, διαλυμένων πετρωμάτων, νερού, υποπροϊόντων εξόρυξης και διαφόρων τοξικών υλικών όπως χαλκός, υδράργυρος, κάδμιο, πετρέλαιο, θειικό οξύ, κυανίδιο κ.α. που εισρέουν στον ποταμό Prosesspruit. H έκταση της τοξικής λάσπης ξεπερνάει τα 25 τετραγωνικά χλμ.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat

Ο δορυφόρος Terra της NASA κατέγραψε εικόνες του μεγαλύτερου παγόβουνου στον πλανήτη καθώς αυτό κατευθυνόταν στο Πέρασμα Ντρέικ, μια θαλάσσια περιοχή της Ανταρκτικής στην οποία κυριαρχούν ισχυρά ρεύματα τα οποία στέλνουν τα παγόβουνα που φτάνουν εκεί σε σημεία που υπάρχουν θερμότερα ύδατα με αποτέλεσμα τα παγόβουνα να λιώνουν για αυτό και το Πέρασμα Ντρέικ ονομάζεται «νεκροταφείο παγόβουνων». Το παγόβουνο που κατέγραψε ο δορυφόρος είναι το Α-76Α που τον περασμένο Μάϊο είχε μήκος 135 χλμ. και πλάτος 26 χλμ. Το παγόβουνο ήταν μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου παγόβουνου του Α-76 που όταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική είχε μήκος 170 χλμ. αλλά κάποια στιγμή διασπάστηκε.

Η Λίμνη της Κρίσης

NASA Earth Observatory

NASA Earth Observatory

Στον κόσμο του Άρχοντα του Δαχτυλιδιών υπάρχει το «Mount Doom». Ο σκηνοθέτης του κινηματογραφικού έπους φαντασίας χρησιμοποίησε ένα βουνό της πατρίδας του, της Νέας Ζηλανδίας, για να δημιουργήσει το… Όρος της Κρίσης. Πρόκειται για το Mount Ruapehu σε μια από τις τρεις κορυφές του οποίου σε ύψος 2,800 μέτρων βρίσκεται μια υδροθερμική λίμνη που είναι γνωστή ως Crater Lake ή Te Wai ā-moe. Ένας θάλαμος μάγματος θερμαίνει τη λίμνη σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους 45 βαθμούς Κελσίου. Το νερό της λίμνης είναι τοξικό εξαιτίας των ηφαιστειακών αερίων που διαλύονται μέσα στη λίμνη και αποτελεί στόχο επιστημονικών παρατηρήσεων και μελετών. Ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατέγραψε εικόνες της λίμνης καθώς αυτή περιβάλλεται από χιόνια.

Κύματα «πολυκατοικίες»

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat 8

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat 8

Ο δορυφόρος Landsat 8 κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από τα γιγάντια κύματα που σχηματίζονται στις ακτές κοντά στην πόλη Nazaré της Πορτογαλίας. Τα κύματα που σχηματίζονται στην περιοχή φτάνουν σε ύψος τα 15 μέτρα και φυσικά η περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Πορτογαλίας για τους σέρφερς. Τα μεγαλύτερα κύματα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οφείλουν την ύπαρξη τους σε ένα υποθαλάσσιο φαράγγι που βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χλμ. από τις ακτές και «αυλακώνει» την ενέργεια των κυμάτων. Η δορυφορική εικόνα δείχνει τη διαταραχή που δημιουργούν τα κύματα στον βυθό και τα ιζήματα του.

H αρχαία «ουλή« λάβας

NASA Earth Observatory

NASA Earth Observatory

Ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατέγραψε εικόνες από το Carrizozo Malpaís, ένα ξερό ποτάμι λάβας στην έρημο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. Αυτή η «ουλή λάβας» όπως τις χαρακτηρίζουν οι ειδικοί έχει έκταση 337 τετρ. χλμ. και σχηματίστηκε πριν από περίπου πέντε χιλιάδες έτη από μια ηφαιστειακή έκρηξη στη περιοχή η οποία παρήγαγε λάβα για περίπου τρεις δεκαετίες. Το ποτάμι λάβας μοιάζει από ψηλά εντελώς άγονο αλλά ένας αριθμός φυτών της ερήμου έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Μία τρύπα στον ουρανό

Ο δορυφόρος Landsat 8 κατέγραψε εικόνες από ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, το Βεζούβιο. Ο δορυφόρος φωτογράφισε την κορυφή του ηφαιστείου καθώς αυτή ξεπροβάλει μέσα από πυκνή νέφωση. Η έκρηξη του 79 μ.Χ. του Βεζούβιου κατέστρεψε την Πομπηία και το γειτονικό Ηράκλειο και οι επιστήμονες το αναφέρουν ως την «ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης» σε περίπτωση που εκραγεί ξανά με τα διαθέσιμα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια μεγάλη έκρηξη κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον.

Joshua Stevens/Landsat 8/NASA Earth Observatory

Joshua Stevens/Landsat 8/NASA Earth Observatory

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399