Γιατί κοιμούνται όρθια τα άλογα

Συντάκτης: Νίκη Μπάκουλη

Τα άλογα μπορούν να κοιμηθούν μόλις 5 ώρες την ημέρα. Στο μεγαλύτερο διάστημα είναι όρθια. Για την πραγματική τους ξεκούραση, ωστόσο, χρειάζονται 25 λεπτά κανονικού -ξαπλωμένου- ύπνου.

Tα άλογα έχουν μηχανισμό που τους επιτρέπει να ξεκουράζονται χωρίς να είναι ξαπλωμένα.  ISTOCK

Tα άλογα έχουν μηχανισμό που τους επιτρέπει να ξεκουράζονται χωρίς να είναι ξαπλωμένα. ISTOCK

Εν αντιθέσει με τον τρόπο που επιλέγουμε οι άνθρωποι για την ανάπαυση μας (και είναι το ξάπλωμα) υπάρχουν διάφορα μεγάλα θηράματα φυτοφάγα που κοιμούνται όρθια. Ο λόγος που το κάνουν, σύμφωνα με το BBC Science Focus έχει να κάνει με την επιβίωση τους.

Τα άλογα, οι ζέβρεςβίσονεςελέφαντες και οι καμηλοπαρδάλεις είναι μεγάλα ζώα και έτσι χρειάζονται χρόνο για να ξαπλώσουν στο έδαφος και να κοιμηθούν. Εάν εκείνη την στιγμή τους επιτεθεί κάποιος, δεν μπορούν να διαφύγουν του κινδύνου γρήγορα.

Ο ύπνος στις οπλές είναι προσαρμογή ενάντια στα αρπακτικά.

Τα άλογα έχουν εξειδικευμένα ανατομικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να παραμένουν στις οπλές τους ενώ κοιμούνται. Αυτά τα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνουν μια σειρά από τένοντες και συνδέσμους (μαλακούς ιστούς που συνδέουν μυ με οστό και οστό με οστό, αντίστοιχα). Διατρέχουν τα μπροστινά και τα πίσω πόδια.

Όταν ένα άλογο χαλαρώνει τους μύες των ποδιών του, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες λειτουργούν ως ‘ζώνες τάσης’ που σταθεροποιούν τους ώμους, το γόνατο και τις αρθρώσεις του αστραγάλου στα πόδια.

Αυτό επιτρέπει στο άλογο να παραμείνει όρθιο χωρίς να χρειάζεται να διατηρεί μεγάλη ένταση στους μυς του.

Χρειάζονται τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα κανονικού ύπνου

Μολονότι τα άλογα κοιμούνται τον περισσότερο χρόνο όρθια, χρειάζεται να ξαπλώσουν για τον ύπνο αποκατάστασης. Ώστε να φτάσουν δηλαδή, σε πλήρη ύπνο REM. Κάτι που δεν γίνεται όταν είναι όρθια.

Όπως είπε η ανώτερη καθηγήτρια συμπεριφοράς ιπποειδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Sarah Matlock “κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών (REM) μπορούν να εμφανιστούν όνειρα στους ανθρώπους κι έτσι οι μύες παραλύουν προσωρινά, ώστε να μην κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου, ο εγκέφαλος ενοποιεί και επεξεργάζεται νέες πληροφορίες για μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Τα άτομα που δεν έχουν επαρκή ύπνο σταδίου REM μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη νοητική συγκέντρωση και τη ρύθμιση της διάθεσης, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και λιγότερη κυτταρική ανάπτυξη.

Τα ενήλικα άλογα είναι συχνά σε θέση να κοιμούνται μόλις 5 ώρες την ημέρα και μπορούν να κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος όρθια.

Χρειάζονται ωστόσο, τουλάχιστον 25 λεπτά ύπνου REM την ημέρα, για επαρκή ξεκούραση που μπορεί να συμβεί μόνο όταν είναι ξαπλωμένα.

Εάν δεν το κάνουν, μπορεί να εμφανίσουν στέρηση ύπνου, η οποία μπορεί να είναι σοβαρός κίνδυνος για την υγεία ενός αλόγου”.

Για την πραγματική τους ξεκούραση, τα άλογα χρειάζονται 25 λεπτά ύπνου σταδίου REM την ημέρα που επιτυγχάνεται όταν είναι ξαπλωμένα.  ISTOCK

Για την πραγματική τους ξεκούραση, τα άλογα χρειάζονται 25 λεπτά ύπνου σταδίου REM την ημέρα που επιτυγχάνεται όταν είναι ξαπλωμένα. ISTOCK

Για να ξαπλώσουν πρέπει να αισθανθούν άνετα και ασφαλή.

Έτσι, όταν είναι πολλά μαζί, πάντα υπάρχει ένα άλογο που παραμένει όρθιο ενώ κοιμούνται τα άλλα, ώστε να παρακολουθεί πιθανούς θηρευτές.

(Πηγή: news247.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399