Μοναδική ΦΩΤΟ από τον ουρανό της Χαβάης – Συνδυάστηκαν δύο πολύ σπάνια φαινόμενα

redsprits_1Ένα μοναδικό φαινόμενο έλαβε χώρα στη Χαβάη, όπου συνδυάστηκαν δύο πολύ σπάνια φαινόμενα, γεμίζοντας τον ουρανό με χρώματα και κάνοντάς τον να μοιάζει λες και βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κόκκινες και μπλε αστραπές “συναντήθηκαν” πάνω από ένα σύννεφο λευκού φωτός, δημιουργώντας ένα απίθανο θέαμα.

Οι κάμερες του Gemini Observatory στην Mauna Kea της Χαβάης απαθανάτισαν αυτό το μοναδικό φαινόμενο, και τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα το National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory (NOIRLab)

Το φαινόμενο αποτελεί έναν συνδυασμό δύο πολύ σπάνιων φαινομένων, γνωστά ως “κόκκινα σπρέι” (Red Sprites) και “ιονοσφαιρικών κεραυνών” (Blue Jets).

Τα “κόκκινα σπρέι” είναι πολύ γρήγορες ηλεκτρικές εκκενώσεις μεγάλης κλίμακας που εμφανίζονται πολύ πάνω από τα σύννεφα καταιγίδας, δημιουργώντας ένα αρκετά ποικίλο εύρος οπτικών σχημάτων που τρεμοπαίζουν στο νυχτερινό ουρανό.

redsprits_2Οι “ιονοσφαιρικοί κεραυνοί” είναι ανώτεροι ατμοσφαιρικοί κεραυνοί, πολύ πιο πάνω από τα υψόμετρα των φυσιολογικών κεραυνών, είναι πιο φωτεινοί από τα “red sprites”, έχουν κατεύθυνση προς το διάστημα, κινούνται με ταχύτητα 9.9km/s και εξαφανίζονται σε υψόμετρο 48 χιλιομέτρων.

redsprits31Αυτά τα σπάνια φαινόμενα διαρκούν μόλις δέκατα του δευτερολέπτου, είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός τους, καθώς τα σύννεφα μπορούν να τα κρύψουν, και είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταγραφούν μαζί. Αυτό όμως συνέβη στην περίπτωση της Χαβάης.

Οι κάμερες του Gemini Observatory βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο 4.200 μέτρων και εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καταφέρνοντας να απαθανατίσουν αυτήν την μοναδική και εντυπωσιακή στιγμή.

redsprits_4Δείτε την εντυπωσιακή φωτογραφία: Πατήστε ΕΔΩ για να κάνετε zoom στη φωτογραφία

(Πηγή: enikos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399