Συντάκτης: Νίκη Μπάκουλη
Yπάρχει ένα χρώμα που δεν συναντάται συχνά στη φύση και ελκύει τις μύγες που μας τσιμπούν (τσετσέ, αλογόμυγα) και μεταδίδουν ασθένειες. Ποιο είναι και τι συμβαίνει στο μυαλό των εντόμων.
Τα είδη των μυγών που υπάρχουν στη Γη, ξεπερνούν τα 120.000. Η πιο δημοφιλής είναι η οικιακή μύγα, που ονομάστηκε έτσι γιατί ‘κατσικώθηκε’ στα σπίτια μας. Ή αν προτιμάτε, προσαρμόστηκε στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Υπάρχουν και ημερήσιες μύγες που τρέφονται με αίμα, με πιο γνωστές τις τσετσέ και τις αλογόμυγες. Πέραν του επώδυνου των τσιμπημάτων τους, μεταδίδουν και ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα.
Για αυτό και γίνεται αγώνας να βρεθεί αποτελεσματική παγίδα.
Έχει διαπιστωθεί πως οι μύγες που μας δαγκώνουν προτιμούν το μπλε χρώμα, που δεν θα λέγατε ότι είναι ιδιαίτερα συχνό στο φυσικό περιβάλλον.
Οι επιτόπιες έρευνες δεν κατάφεραν να εξηγήσουν το λόγο.
Δεν βοηθά και ότι τα συγκεκριμένα έντομα αντιλαμβάνονται το χρώμα διαφορετικά από εμάς (έχουμε διαφορετικά είδη φωτοανιχνευτών φωτοϋποδοχέων στον αμφιβληστροειδή). Για αυτό επιστρατεύτηκε η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να εξηγηθεί τι βλέπουν οι μύγες στο μπλε που βλέπουμε εμείς στις παγίδες.
Στη δημοσίευση της εργασίας καταρρίφθηκε η υπόθεση ότι οι μπλε επιφάνειες μοιάζουν με σκιασμένες θέσεις ανάπαυσης στη φύση. Όπως και εκείνη που ήθελε να πρόκειται για υποπροϊόν της έλξης στο πολωμένο φως.
Τότε γιατί λατρεύουν το μπλε;
Μάλλον ισχύει η τρίτη θεωρία: στα μάτια των μυγών που μας τσιμπούν τα μπλε αντικείμενα μοιάζουν με ξενιστές ζώων.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, η μπλε-πράσινη αντίθεση φάνηκε να είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο διάκρισης των ζώων από το υπόβαθρο των φύλλων, χρησιμοποιώντας τις αισθητηριακές πληροφορίες μιας μύγας.
Συν του ότι τα μπλε αντικείμενα μοιάζουν με ξενιστές ζώων μέσω τέτοιων μηχανισμών.
(Πηγή: news247.gr)