Η Ισπανία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων τις παραμονές των εκλογών, δεκάδες χιλιάδες ισπανοί, κυρίως νέοι, μέλη ενός αυθόρμητου κινήματος που έχει αποκληθεί «Οι Αγανακτισμένοι», γέμισαν τις τελευταίες μέρες τις πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη τη χώρα χθες διαμαρτυρόμενοι, με τον τρόπο αυτό, για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησής τους με κεντρικό σύνθημα:

«Πραγματική Δημοκρατία Τώρα!»

Είναι γνωστό ότι η Ισπανία (χωρίς να έχει καταφύγει στο ΔΝΤ) βρίσκεται στο μέσο οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και η ανεργία βρίσκεται στο 21,3%. Ιδιαίτερα στους νέους και μάλιστα μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.

Όπως στην Αίγυπτο η πλατεία Ταχίρ, έτσι και στην Ισπανία το κέντρο των εξελίξεων βρίσκεται η πλατεία Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης

Τα κόμματα δείχνουν αμήχανα αλλά και ανίκανα να διαχειριστούν το εις βάρος τους κύμα οργής.

Στο μανιφέστο του κινήματος που έχει πλέον δημοσιοποιηθεί κάνουν λόγο για τη συμμετοχική δημοκρατία.

«Είμαστε μια ομάδα πολιτών, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικής προέλευσης, που νιώθουμε οργισμένοι επειδή δεν εκπροσωπούμαστε επαρκώς από τα κόμματα και νιώθουμε ότι μας έχουν προδώσει στο όνομα της δημοκρατίας….Νομίζουμε ότι μπορούμε να το αλλάξουμε. Νομίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Γνωρίζουμε ότι μαζί μπορούμε».

Επίσης εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τις ισπανικές πρεσβείες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Στην Αθήνα από την Παρασκευή 21 Μάη το βράδυ μέχρι και το Σαββατοκύριακο οι Ισπανοί της Αθήνας μαζί με πολλούς ευαισθητοποιημένους και συντονισμένους από το διαδίκτυο κάθε ηλικίας, συγκεντρώθηκαν έξω από την Ισπανική πρεσβεία, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το «Παιδεύω» βρέθηκε ανάμεσά τους και σας μεταφέρει μερικές εικόνες από την ειρηνική διαμαρτυρία.

 

 

 

 

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399