Ειδικά λογισμικά κυνηγούν παιδεραστές στα κοινωνικά δίκτυα


Τα κοινωνικά δίκτυα αναζητούν, μέσω ειδικού λογισμικού, παιδεραστές χρήστες τους με αμφίβολη κάποιες φορές επιτυχία.

Στις 9 Μαρτίου φέτος το λογισμικό του Facebook εντόπισε κάτι ύποπτο. Ένας άνδρας στα 30 του κουβέντιαζε για το σεξ μέσω του εν λόγω κοινωνικού δικτύου με μια 13χρονη από τη Νότια Φλόριντα και είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν την επόμενη μέρα μετά το σχολείο της.

Η σχεδόν άγνωστη τεχνολογία ανίχνευσης των αναρτήσεων και των συζητήσεων στο Facebook με στόχο τον εντοπισμό εγκληματικής δραστηριότητας ενημέρωσε τους υπαλλήλους για τις διαδικτυακές συζητήσεις, οι οποίοι διαβάζοντάς τες κάλεσαν άμεσα την αστυνομία.

Οι αξιωματούχοι κατέσχεσαν τον υπολογιστή του κοριτσιού και συνέλαβαν τον άνδρα την επόμενη μέρα, δήλωσε ο ειδικός πράκτορας Τζέφρι Ντάνκαν της αστυνομίας της Φλόριντα. Ο συλληφθείς δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για αποπλάνηση ανηλίκου.

“Ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία επικοινώνησαν μαζί μας μάς έδωσε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ντάνκαν, ένας από τους έξι αξιωματούχους της αστυνομίας που επιδοκίμασαν την δυνατότητα αυτή του Facebook.

Το Facebook είναι μια από τις πολλές εταιρίες που χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό από νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση παιδεραστών.

Αυτή η διαδικασία ξεκινάει με τον αυτόματο εντοπισμό ακατάλληλου λεξιλογίου και την ανταλλαγή πληροφοριών για προσωπικά δεδομένα και επεκτείνεται στη χρήση των αρχείων από τις διαδικτυακές συνομιλίες καταδικασμένων παιδεραστών ώστε να «μάθει» το λογισμικό τι να αναζητεί.

Παρότι όμως αυτές οι προστατευτικές τεχνικές διατίθενται πλέον και είναι αποτελεσματικές, μπορεί να κοστίζουν ακριβά. Μπορεί ακόμη να απομακρύνουν κάποιους από τους χρήστες του Facebook -ειδικά τους νεαρούς που επιθυμούν μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης.

Ενώ πολλές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες που απευθύνονται σε παιδιά είναι αρκετά προσεκτικές, δεν ισχύει το ίδιο και για τις διαδικτυακές επιλογές που απευθύνονται στην ηλικιακή ομάδα 13 με 18.

“Υπάρχουν εταιρείες που κάνουν πολύ καλή δουλειά εντός των ορίων των πραγμάτων που υπάρχουν στην διάθεσή τους», λέει η Μπρουκ Ντόναχιου, ειδική πράκτορας του FBI που ασχολείται με τους παιδεραστές και την παιδική πορνογραφία. «Υπάρχουν εταιρίες που ασχολούνται περισσότερο με το κέρδος».

Δύο πρόσφατα περιστατικά εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την πρόθεση των εταιριών να επενδύσουν στην ασφάλεια.

Τον περασμένο μήνα η κατασκευάστρια εταιρεία μιας εφαρμογής για smartphones της Apple, που ονομάζεται Skout κι έχει σχεδιαστεί για να φλερτάρει ο χρήστης με αγνώστους που βρίσκονται στην ίδια με εκείνον περιοχή, παραδέχτηκε ότι η χρήση της προκάλεσε τρία κρούσματα σεξουαλικής επίθεσης από ενήλικα σε ανήλικο.

Επίσης τον Ιούνιο μια φινλανδική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το Habbo Hotel, που υποστηρίζει ότι διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, μπλόκαρε προσωρινά την δυνατότητα διαδικτυακής συζήτησης (chatting) ύστερα από ρεπορτάζ της βρετανικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το οποίο δύο παιδεραστές είχαν βρει θύματα μέσω της ιστοσελίδας αυτής και μια δημοσιογράφος που εμφανίστηκε ως 11χρονο κορίτσι «βομβαρδίστηκε» με προκλητικά σχόλια και τής ζητήθηκε να γδυθεί στην webcam.

Πρώην υπάλληλοι δηλώνουν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της ιστοσελίδας, φινλανδική Sulake, απέλυσε πολλούς εργαζόμενους στις αρχές του χρόνου καθιστώντας αδύνατη την επαρκή παρακολούθηση 70 εκατομμυρίων γραμμών chatting καθημερινώς.

Η ίδια η εταιρία δήλωσε ότι έχει κρατήσει 225 υπαλλήλους που ασχολούνται με την παρακολούθηση και ότι εξακολουθεί να ερευνά τι πήγε στραβά.

Ως ένα βαθμό τα σεξουαλικά εγκλήματα που συνδέονται με το Ίντερνετ κι έχουν ως θύματα παιδιά υπήρξαν ανέκαθεν σπάνια και τα ποσοστά τους σήμερα μειώνονται — το ίδιο συμβαίνει και με τις καταγγελίες για επίθεση σε ανήλικο που δεν αφορούν το Ίντερνετ. Τα περισσότερα σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών διαπράττονται από δράστες γνωστούς στα θύματα και όχι από αγνώστους.

Το Εθνικό Κέντρο για Αγνοούμενα Παιδιά και Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης εξέτασε 3.638 καταγγελίες για διαδικτυακή παρενόχληση παιδιών από ενήλικα τον περασμένο χρόνο, σε σχέση με 4.053 το 2010 και 5.759 το 2009.

Ένα αξιόπιστο σύστημα για τον εντοπισμό των παιδεραστών στο διαδίκτυο απαιτεί τόσο την παρακολούθηση από εκπαιδευμένους υπαλλήλους όσο και την ύπαρξη «έξυπνου» λογισμικού που όχι μόνο αναζητεί «ύποπτες» συνομιλίες, αλλά αναλύει και τα μοντέλα συμπεριφοράς, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ορισμένοι ενήλικες έχουν χρησιμοποιήσει το Facebook για να εντοπίσουν δεκάδες ανήλικους προτού επιτεθούν σε έναν ή περισσότερους και στη συνέχεια αναγνωριστούν από τα θύματά τους ή τους γονείς των θυμάτων τους, προκύπτει από τα δικαστικά αρχεία. «Έχω την αίσθηση ότι για κάθε έναν που συλλαμβάνουμε, άλλοι δέκα διεισδύουν στο σύστημα», λέει ο Ντάνκαν για τον εντοπισμό παιδεραστών στο Facebook και σε άλλες εταιρείες.

Το πρόβλημα με το Facebook και με πολλά άλλα δημοφιλή στους ανήλικους κοινωνικά δίκτυα είναι ότι τα παιδιά μπορούν να δηλώσουν ψευδή ημερομηνία γέννησης, προσποιούμενα τους ενήλικες, και οι ενήλικες το αντίστροφο, ό,τι δηλαδή συνέβη με το Skout, το οποίο μάλιστα αρνήθηκε να μιλήσει στο Ρόιτερς.

Η τεχνολογία διατίθεται για την εξακρίβωση των ηλικιών των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα στο Ίντερνετ και για τους χρήστες εφαρμογών για τα iPhone και τα iPad. Μια από τις εταιρίες παρόχους τέτοιας τεχνολογίας είναι η Aristotle International, η οποία προσφέρει πολλές επιλογές προστασίας: μεταξύ άλλων, ο γονέας υποχρεούται να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για την ηλικία του παιδιού, ενώ γίνεται και μια συμβολική χρέωση της πιστωτικής κάρτας του για να διακριβωθεί η ταυτότητά του.

Ωστόσο, παρά την υπόθεση του Skout, καμία ιστοσελίδα που απευθύνεται σε ανήλικους δεν ζήτησε τις υπηρεσίες της Aristotle προκειμένου να ελέγξει τις ηλικίες. Τέτοιου είδους έλεγχοι κοστίζουν πολύ και θα απομάκρυναν τους ανήλικους που δεν θέλουν να εμπλέκονται οι γονείς τους.

(Πηγή: ΑΜΠΕΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399