Στο δρόμο της επιστροφής – Ανήλικοι χωρίς πατρίδα

του Θωμά Σίδερη

Ιταλία: Οι επαναπροωθήσεις με συνοπτικές διαδικασίες στην Ελλάδα συνιστούν παραβίαση δικαιωμάτων. Ασυνόδευτοι ανήλικοι και αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να επαναπροωθούνται

Η Ιταλία επαναπροωθεί ασυνόδευτους ανήλικους και ενήλικους αιτούντες άσυλο με συνοπτικές διαδικασίες στην Ελλάδα, όπου έρχονται αντιμέτωποι με ένα δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, επισημαίνει η Human Rights Watch στη σχετική έκθεσή της.

Λαθρεπιβάτες σε πλοία από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι μόλις 13 ετών, επαναπροωθούνται από τις ιταλικές αρχές εντός λίγων ωρών, χωρίς να λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες τους ως ανηλίκων ούτε η επιθυμία τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Η 45σέλιδη έκθεση με τίτλο «Στο δρόμο της επιστροφής: Επαναπροωθήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και ενηλίκων αιτούντων άσυλο με συνοπτικές διαδικασίες από την Ιταλία στην Ελλάδα» καταγράφει τις πρακτικές της ιταλικής συνοριοφυλακής στα λιμάνια της Ανκόνα, του Μπάρι, του Μπρίντιζι και της Βενετίας στην Αδριατική, η οποία, κατά παράβαση των νομικών υποχρεώσεων της Ιταλίας, δεν διεξάγει επαρκείς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώνει ποια άτομα χρήζουν προστασίας.

Η Human Rights Watch πήρε συνεντεύξεις από 29 ανηλίκους και ενηλίκους που επαναπροωθήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην Ελλάδα από λιμάνια της Ιταλίας, εκ των οποίων οι 20 επαναπροωθήθηκαν το 2012.

«Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα για να επιβιβαστούν σε πλοία που διασχίζουν την Αδριατική Θάλασσα, κρυμμένοι μέσα ή κάτω από φορτηγά και αυτοκίνητα», δήλωσε η Judith Sunderland, ερευνήτρια για τη Δυτική Ευρώπη στη Human Rights Watch. «Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η Ιταλία τους ξαναστέλνει αμέσως πίσω στην Ελλάδα παρά τις άθλιες συνθήκες και τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσονται εκεί».

Κρατούμενοι υπ’ ευθύνη των πλοιάρχων εμπορικών πλοίων, ενήλικοι και ανήλικοι, αδιακρίτως, τίθενται υπό περιορισμό στα πλοία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής στην Ελλάδα, παραμένοντας έγκλειστοι σε χώρους όπως αυτοσχέδια κελιά κράτησης ή μηχανοστάσια, ενίοτε δε χωρίς να τους παρέχεται επαρκής τροφή.

(πηγή: fornews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399