«Μετακομίζουν» 23.000 φοιτητές

Περισσότεροι από 23.000 φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Μακεδονίας εκτιμάται ότι θα αλλάξουν τόπο σπουδών από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, εάν εφαρμοστεί χωρίς τροποποιήσεις το σχέδιο «Αθηνά». Οι σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ξεσηκώσει «κύμα» αντιδράσεων στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς υπολογίζεται ότι 12.000 σπουδαστές και 170 διδάσκοντες και διοικητικοί θα αναγκαστούν να ετοιμάσουν… βαλίτσες και να μετακομίσουν στις Σέρρες και τη Φλώρινα. «Ρώτησαν αν μπορούμε να πληρώσουμε αυτά τα έξοδα; Τα παιδιά πέρασαν με πανελλήνιες εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη. Δε διορίστηκαν, ούτε τους χαρίστηκαν αυτές οι θέσεις», είπε, φανερά αγανακτισμένη, μητέρα σπουδαστή, η οποία παρενέβη σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του ΑΤΕΙ-Θ.

Ολόκληρη η κοινότητα του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης βρίσκεται επί… ποδός μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς το 60% των τμημάτων συγχωνεύονται ή καταργούνται. Ειδικότερα, οκτώ τμήματα μεταφέρονται στις Σέρρες, δύο στη Φλώρινα και δύο καταργούνται, ενώ τα δύο ιδρύματα (Θεσσαλονίκης και Σερρών) θα βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η τακτική αυτή είναι πέραν κάθε λογικής και προτείνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όλη η διαδικασία έγινε με μεθόδους που στοχεύουν ξεκάθαρα στην εξαφάνιση ενός ιδρύματος με ιστορία 40 ετών. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση περισσότερους από 12.000 φοιτητές και τις οικογένειές τους, απαξιώνοντας το επίπεδο σπουδών, πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων», ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Για «εκπαιδευτική γενοκτονία» και «πολιτικές σκοπιμότητες» μίλησε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης, ενώ και ο αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, επισήμανε πως δεν υπάρχει ούτε ένα κριτήριο ακαδημαϊκότητας που να στηρίζει τη μετακίνηση αυτών των τμημάτων. Το κριτήριο που έχει πρυτανεύσει, όπως τόνισε ο κ. Βαρσαμίδης, είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με βάση πολιτικές ισορροπίες. «Περιμένουμε να μας διαψεύσει το υπουργείο θέτοντας κανόνες ακαδημαϊκούς και ορθολογικούς», επισήμανε ο κ. Βαρσαμίδης.

Ανάστατοι σπουδαστές και καθηγητές

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βγήκαν την περασμένη Τετάρτη πάνω από 3.000 σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά». Την Παρασκευή μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στο κέντρο της πόλης και αύριο θα συγκεντρωθούν, στη 1 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους για να κατευθυνθούν προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με κοινωνική ευαισθησία. Πάνω από το 50% των σπουδαστών λένε ότι δε θα πάνε να σπουδάσουν εκτός Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν παιδιά με αδέλφια που φοιτούν στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», επισήμανε ο γραμματέας της ΔΑΠ ΤΕΙ, Χρυσόστομος Τσατσούλης, εξηγώντας πως την τελευταία τετραετία η οικονομική κρίση παίζει σημαντικό ρόλο στην ιεράρχηση των σχολών κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού στις πανελλήνιες. «Προσπάθησα σκληρά για να περάσω στο Τμήμα Λογιστικής του ΑΤΕΙ-Θ και ξαφνικά θα πάω στις Σέρρες;», είπε η σπουδάστρια Λέντα Ντούμα, ενώ άλλοι σπουδαστές τόνισαν πως στη Θεσσαλονίκη εργάζονται για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές τους και δεν μπορούν να «μεταναστεύσουν» σε άλλη πόλη.

Αναίτια χαρακτηρίζουν τη μετεγκατάσταση του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙ-Θ, στις Σέρρες, καθηγητές του τμήματος υποστηρίζοντας πως οδηγεί στην απαξίωση της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής και του εξοπλισμού στη Σίνδο. «Προτείνεται η μεταφορά μας χωρίς να υπάρχει συγχώνευση. Εκτός από τα εργαστήρια που έχουν ειδικές προδιαγραφές, υπάρχει και ένα πλήρως εξοπλισμένο στούντιο τηλεόρασης με σύγχρονη τεχνολογία, το οποίο είναι αδύνατον να μεταφερθεί. Επίσης, το κτίριο είναι καινούργιο και καλύπτει όλες τις ανάγκες του τμήματος», δήλωσε στον «ΑτΚ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρονικής, Μέλπω Ιωαννίδου, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό των σπουδαστών προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. «Επέλεξαν το συγκεκριμένο τμήμα για να μείνουν στην πόλη τους και ξαφνικά τους ξεσπιτώνουν. Το 75% των φοιτητών εκπονεί πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Στις Σέρρες δεν υπάρχουν αντίστοιχοι φορείς για να απορροφήσουν τόσο μεγάλο αριθμό σπουδαστών», πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν υπακούει σε καμία λογική»

«Η μεταφορά του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης στις Σέρρες δεν υπακούει σε καμία απολύτως λογική, πολύ δε περισσότερο αφού ούτε συγχωνεύεται ούτε ”απορροφάται” από άλλο τμήμα συγγενούς γνωστικού αντικειμένου, απλώς, χωρίς προφανή λόγο, μετακομίζει», ανέφεραν καθηγητές του τμήματος, υποστηρίζοντας πως η μετακίνηση μόνο προβλήματα θα προκαλέσει οδηγώντας το σε δυσλειτουργία και σταδιακή υποβάθμιση. Με την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά», το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, σύμφωνα με τους καθηγητές, θα αποκοπεί από ένα δίκτυο περίπου 100 βιβλιοθηκών (ακαδημαϊκών, δημοτικών και ειδικών) που όλα αυτά τα χρόνια δίνουν θέσεις πρακτικής άσκησης στους φοιτητές, χρησιμοποιούνται ως χώροι εργαστηριακών μαθημάτων, εκπόνησης εργασιών και εκπαιδευτικών επισκέψεων. Παράλληλα, θα εγκαταλειφθεί μια αξιόλογη υποδομή που περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου, στις Σέρρες μεταφέρονται τα Τμήματα Εμπορίας και Διαφήμισης, Λογιστικής, Βιβλιοθηκονομίας, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Οχημάτων, Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΑΤΕΙ-Θ και στη Φλώρινα τα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής.

Από την περασμένη Δευτέρα το ίδρυμα στη Σίνδο τελεί υπό κατάληψη από τους διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ και η διοίκηση έχει πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας επ’ αόριστον.

Τελικό στάδιο διαβούλευσης

Το σχέδιο «Αθηνά» έχει τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης για χρονικό διάστημα 45 ημερών, αφού έχει σταλεί σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Κατά την παρουσίαση των προτάσεων, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανέφερε πως πρώτος στόχος μας είναι η ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας. «Ο δεύτερος στόχος είναι η αναβάθμιση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μας. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων μας, να έχουμε τμήματα και Πανεπιστήμια ισχυρά, εξωστρεφή, κόμβους αριστείας. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Αλλά πώς; Επιστρέφοντας στην αρχική φιλοσοφία, δηλαδή εκείνη της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Θέλουμε τα ΤΕΙ να αποτελέσουν έναν ισχυρό, τεχνολογικό πυλώνα εκπαίδευσης, όχι να γίνουν κακέκτυπα των πανεπιστημίων. Θέλουμε να ενώσουμε τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των φοιτητών που θα αλλάξουν τόπο σπουδών είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που υπολογίζεται, διότι μεσολαβούν δύο εξεταστικές περίοδοι και θα λάβουν πτυχίο αρκετοί φοιτητές, ενώ οι νεοεισαχθέντες θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής.

(πηγή: agelioforos.gr, ρεπορτάζ: Λίνα Κοϊνά)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399