ΠΟΥ: Η οικονομική κρίση πυροδοτεί την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Γράφει η Μαίρη Μπιμπή

Το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όσο μειώνεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τόσο αυξάνει το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας. Υπό σχεδιασμό βρίσκεται κλινικο-εργαστηριακό πρόγραμμα του ελληνικού πληθυσμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η μελέτη «WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative» COSI κατέγραψε το ποσοστό παχυσαρκίας και σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, σε παιδιά 6-9 ετών, σε 16 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το ΔΣ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας ΕΙΕΠ, με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας 21-26 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που αφορούν τον ελληνικό παιδικό πληθυσμό.

Η ΕΙΕΠ σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 5.682 παιδιά, ηλικίας 7 και 9 ετών, από 150 σχολεία της ελληνικής επικράτειας, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της β’ Δημοτικού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ποσοστό υψηλότερο από το σύνολο των 16 χωρών.

Συγκεκριμένα, στα αγόρια της β’ Δημοτικού το μέσο βάρος ήταν 29,5 κιλά, ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος ΔΜΣ 17,7 kg/m2, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 23,9%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αντίστοιχα, στα κορίτσια και πάλι η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά, με μέσο βάρος τα 29,1 κιλά, μέσο ΔΜΣ 17,7 kg/m2 και ποσοστό παχυσαρκίας 18,6%.

Επίσης, το 57,2% των αγοριών και το 50,0% των κοριτσιών της δ’ Δημοτικού είχε βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, στα αγόρια το μέσο βάρος ήταν 38,4 κιλά, ο μέσος ΔΜΣ 19,5 kg/m2 και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 30,5%. Πρόκειται για τα υψηλότερα νούμερα στο πίνακα των 16 χωρών της μελέτης.

Παράλληλα, τα κορίτσια της δ’ Δημοτικού είχαν μέσο βάρος 37,6 κιλά, μέσο ΔΜΣ 19,2 kg/m2 και ποσοστό παχυσαρκίας 20,8%, και πάλι τα υψηλότερα στο σύνολο των χωρών.

Η οικονομική κρίση «πυροδοτεί» την παιδική παχυσαρκία

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε μελέτη η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας. Η ελληνική επιστημονική ομάδα που συμμετείχε στη μελέτη COSI συσχέτισε το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα με τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας και διαπίστωσε ότι:

  • στα αγόρια 7 ετών, που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο ΔΜΣ ήταν 18,1 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ ήταν 17,7 kg/m2,
  • αντίστοιχα, στα κορίτσια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2, και στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ 16,75 kg/m2,
  • τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγορία 7 ετών ήταν 25,5% για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ,
  • τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια 7 ετών ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000.

«Η εξαετής οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα και η φθηνή θερμιδογόνος διατροφή φαίνεται ότι οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και τους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αυξημένο κίνδυνο η υγεία του ελληνικού πληθυσμού», σχολιάζει Γεώργιος Βαλσαμάκης, ενδοκρινολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ.

Η επίπτωση της παχυσαρκίας στην υγεία

Ο πρόεδρος της ΕΙΕΠ, Αντώνης Αλαβέρας υπενθύμισε ότι από το 1997 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως «νόσο» διότι συνδέεται με πολλούς παράγοντες κινδύνου και συνοσηρότητες.

«Είναι γνωστό ότι, τα παχύσαρκα άτομα ζουν 6-7 χρόνια λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό, έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής και αρκετούς περιορισμούς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η παιδική παχυσαρκία ειδικότερα, παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική, όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή», υπογράμμισε ο κ. Αλαβέρας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, το 9-13% των υπέρβαρων παιδιών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπως επίσης και το 30% των παχύσαρκων. Τα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος πάσχουν επίσης από δυσλιπιδαιμία και ινσουλινοαντίσταση-υπερινσουλιναιμία. Συγκεκριμένα, το 25% των παχύσαρκων παιδιών έχει διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Επίσης, το 65% των παχύσαρκων παιδιών, 5-10 ετών, έχει τουλάχιστον έναν από τους κύριους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, δηλαδή, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Το 30% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, και το 33% εκδηλώνει αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Τέλος, το 57% των παχύσαρκων κοριτσιών και το 35% των παχύσαρκων αγοριών εμφανίζει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση λόγω της εικόνας του σώματος τους και του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει την παχυσαρκία.

«Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία, διοργανώνει ομιλίες σε σχολικές μονάδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο με στόχο την ευαισθητοποίηση παιδιών, δασκάλων και γονέων. Παράλληλα, ετοιμάσαμε και ένα τηλεοπτικό σποτ για την παχυσαρκία ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον ελληνικό πληθυσμό, ότι η παχυσαρκία είναι νόσος», σημείωσε ο γενικός Γραμματέας της ΕΙΕΠ, Ευθύμιος Καπάνταης.

Πρόγραμμα ελέγχου του ελληνικού πληθυσμού

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας έχοντας εξασφαλίσει σχετική χρηματοδότηση σχεδιάζει σύντομα να υλοποιήσει πρόγραμμα δωρεάν κλινικο-εργαστηριακού ελέγχου του ελληνικού πληθυσμού, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αρχικά θα υλοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αργότερα σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΙΕΠ και να λαμβάνουν ειδικό παραπεμπτικό για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για την παχυσαρκία σε συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εντοπιστεί εγκαίρως η πιθανή επιρρέπεια παίδων και ενηλίκων στην παχυσαρκία, ώστε να σχεδιαστούν ανάλογα μέτρα παρέμβασης.

(πηγή: sofokleous10.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399