Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 και ο αριθμός τους πλέον έφτασε τα 56, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Οι νέοι θάνατοι που δηλώθηκαν από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου είναι 17 και τα νέα κρούσματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο είναι 40.
Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό της γρίπης τύπου Α. (Η1Ν1).
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 123 άνδρες και 96 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη.
Σημειώνεται, ότι από τα 219 άτομα με νοσηλεία σε ΜΕΘ μόνο τα 29 ήταν εμβολιασμένα, ενώ τα 166 ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, όπως και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή.
Όπως υπογραμμίζουν, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο μπορεί να γίνει έστω και τώρα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και η αυστηρή τήρηση προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)







Μαρία Νίτσα - Η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα
Γιατί διστάζουν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν;
Η ηλιακή δραστηριότητα 10 ετών μέσα σε μία ώρα - Βίντεο
Ο κοροναϊός έχει μεταλλαχθεί σε επτά μεγάλες ομάδες - Υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις ορισμένων από τις μεταλλάξεις
Συμβούλιο Διεκδίκησης γερμανικών οφειλών: 80 χρόνια από το Έπος του ’40 - Η θυσία παραμένει χωρίς δικαίωση