Για ποιους λόγους νοσηλεύονται και χειρουργούνται οι Έλληνες

Τα συνήθη προβλήματα υγείας που οδηγούν τους Έλληνες στα νοσοκομεία και τα χειρουργεία κατέγραψε απογραφική ετήσια έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

ellines_nosilevodaiΤις κύριες αιτίες νοσηλείας σε νοσοκομείο, αλλά και τις πιο συχνές επεμβάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι Έλληνες, κατέγραψε η Έρευνα Κλειστής Νοσοκομειακής Περίθαλψης 2014, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η απογραφική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ στηρίχθηκε σε ετήσια δεδομένα από τη δημόσια και ιδιωτική περίθαλψη της χώρας, με σκοπό την επιστημονική καταγραφή της νοσηρότητας του πληθυσμού, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το δείγμα της μελέτης ήταν 1.517.885 ασθενείς, οι οποίοι πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο.

Οι  750.448 (49%) ήταν άνδρες και οι 767.437 (51%) γυναίκες, ενώ από αυτούς, η μεγαλύτερη πλειοψηφία  (75%) νοσηλεύτηκε σε δημόσια νοσοκομεία/κλινικές.

Όσον αφορά στις ηλικίες, η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα προβλήματα υγείας ήταν οι ασθενείς από 60 έως 79 ετών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι Έλληνες ταλαιπωρούνται πιο συχνά από νοσήματα του κυκλοφορικού και νεοπλάσματα (καρκίνος), καθώς αυτοί είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που αναγκάζονται να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Πιο συχνά υποβάλλονται σε επεμβάσεις για να αντιμετωπίσουν κάποιο νόσημα του πεπτικού συστήματος.

Για ποια νοσήματα εισάγονται οι Έλληνες στα νοσοκομεία

Στην κατηγορία νόσων με τις περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία κυριάρχησαν τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος με 207.082 (13,6%) περιστατικά.

Ακολουθούν:

 • τα «νεοπλάσματα» με 179.974 (11,9%),
 • τα «νοσήματα του πεπτικού συστήματος» με 161.965 (10,7%),
 • τα «νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος» με 142.547 (9,4%),
 • τα «συμπτώματα, σημεία και παθολογικά κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα που δεν ταξινομούνται αλλού» με 130.325 (8,6%),
 • τα «νοσήματα του ουρογεννητικού συστήματος» με 117.708 (7,8%).

Ποιοι ασθενείς περνούν τον περισσότερο χρόνο στα νοσοκομεία

Όσον αφορά στη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ), το έτος 2014, τις περισσότερες μέρες μακράν (95,6 ημέρες) πέρασαν στο νοσοκομεία ασθενείς με ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς».

Ακολουθούν:

 • «ορισμένες καταστάσεις που προέρχονται από την περιγεννητική περίοδο» (10,4 ημέρες),
 • «νοσήματα του αίματος των αιμοποιητικών οργάνων και ορισμένες ανοσολογικές διαταραχές» (8,7 ημέρες),
 • «νοσήματα του νευρικού συστήματος» (7,3 ημέρες),
 • «νεοπλάσματα» (6,4 ημέρες)
 • «παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος» (6,4 ημέρες)
 • «ορισμένα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα» (6,1 ημέρες)
 • «συγγενείς ανωμαλίες, δυσπλασίες και χρωμοσωμικές ανωμαλίες», (6,1 ημέρες).
 • Στο σύνολο των 1.517.885 ασθενών που πήραν εξιτήριο, το 85,3% είχαν ιαθεί ή παρουσιάσει βελτίωση, το 11,9% είχαν αμετάβλητη κατάσταση υγείας ή επιδείνωση και το 2,9% είχε καταλήξει.

Οι συνηθέστεροι λόγοι χειρουργικών επεμβάσεων

Στο σύνολο των ασθενών της έρευνας πραγματοποιήθηκαν 444.623 επεμβάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό (19,5%), αφορούσε στην κατηγορία «νοσήματα του πεπτικού συστήματος».

Ακολουθούν οι κατηγορίες:

 • «κύηση, τοκετός και λοχεία» με 12,3%
 • «τραυματισμοί, δηλητηριάσεις και ορισμένες άλλες συνέπειες από εξωτερικές αιτίες» με 11,4%
 • «Νοσήματα του ουρογεννητικού συστήματος» με 11,0%.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις επεμβάσεις, ανά κατηγορία νόσου:

ellines_nosilevodai_pinakasΣτους άνδρες οι τρεις κατηγορίες με το μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων ήταν τα «νοσήματα του πεπτικού συστήματος» (25,3%), οι «τραυματισμοί, δηλητηριάσεις και ορισμένες άλλες συνέπειες από εξωτερικές αιτίες» (12,8%) και τα «νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος» (11,5%).

Στις γυναίκες οι τρεις κατηγορίες με το μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων ήταν η «κύηση, τοκετός και λοχεία» (21,9%), τα «νοσήματα του πεπτικού συστήματος» (14,9%) και τα «νοσήματα του ουρογεννητικού συστήματος» (12,3%).

(Πηγή: tanea.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399