Καραντίνα για 56 εκατ. ανθρώπους, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Χονγκ Κονγκ

Επιμέλεια: Αρχοντία Κάτσουρα

Πρωτοχρονιά στην Κίνα μεν, μέτρα προστασία για τον ιό δε AP Photo/Achmad Ibrahim

Πρωτοχρονιά στην Κίνα μεν, μέτρα προστασία για τον ιό δε
AP Photo/Achmad Ibrahim

Υπό κατασκευή δύο νοσοκομεία-εξπρές στη Γουχάν • Εκκλήσεις για ιατροφαρμακευτικό υλικό και στολές • Επεκτείνονται τα μέτρα ασφαλείας

Διαρκώς αυξάνονται οι νεκροί μεταξύ των νοσούντων από τον κοροναϊό που εντοπίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν και ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα έχουν φτάσει τα 1.281. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας γιατρός από νοσοκομείο όπου φρόντιζε ασθενείς του ιού στη Γουχάν, ενώ ακόμη ένας γιατρός από το Πεκίνο φέρεται να έχει νοσήσει. Κρούσματα και ύποπτα κρούσματα έχουμε και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς και σε χώρες της Ασίας.

Κινεζική πρωτοχρονιά σήμερα και οι κινεζικές αρχές επεκτείνουν την καραντίνα και τα μέτρα ασφαλείας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με μέτρα που επηρεάζουν ήδη 56 εκατομμύρια ανθρώπους στην επαρχία Χουμπέι και 18 πόλεις. Έχουν απαγορευθεί οι μετακινήσεις, ενώ τα μόνα οχήματα που επιτρέπεται να μπουν στις πόλεις αυτές, είναι όσα μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Χονγκ Κονγκ

Ενώ η κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα επιδεινώνεται, η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, κήρυξε σήμερα την πόλη-κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιώσει ότι 5 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, ενώ υπάρχουν άλλα 122 ύποπτα κρούσματα.

Xiong Qi/Xinhua via AP

Xiong Qi/Xinhua via AP

Προκειμένου να περιοριστεί η σύνδεση της πόλης-κράτους με την ηπειρωτική Κίνα, αποφασίστηκε ότι τα σχολεία, που έκλεισαν λόγω πρωτοχρονιάς, θα παραμείνουν κλειστά έως τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις καθώς και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Γουχάν.

Επίσης, ακυρώνονται άμεσα όλες οι επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική χώρα καθώς και οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος, ενώ έχει ζητηθεί η βοήθεια του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες με μάσκες.

Xiong Qi/Xinhua via AP

Xiong Qi/Xinhua via AP

Τι ξέρουμε έως τώρα

Επιγραμματικά μέχρι στιγμής έχουμε τα εξής στοιχεία για τον κοροναϊό:

  • Στην Κίνα οι νεκροί έφτασαν τους 41, ενώ τα κρούσματα είναι 1.287.
  • Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονταν έως το βράδυ της Παρασκευής 177 ασθενείς.
  • Καραντίνα έχει επιβληθεί σε 18 πόλεις με συνολικό πληθυσμό 56 εκατομμυρίων κατοίκων.
  • 22 κινεζικές επαρχίες έχουν κηρυχθεί σε επίπεδο συναγερμού 1, γεγονός που επιτρέπει τη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων και η καραντίνα.
  • Οι υπηρεσίες υγείας στην επαρχία Χουμπέι μιλούν για ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό προσωπικό και κάνουν έκκληση για μάσκες και προστατευτικές φόρμες για το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία.
  • 1.200 γιατροί και νοσηλευτές έχουν αποσπαστεί στη Γουχάν και τα περίχωρα για να βοηθήσουν στο έργο των τοπικών γιατρών, ενώ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για το νοσοκομείο 1.000 κλινών που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία 3 Φεβρουαρίου. Ανακοινώθηκε η δημιουργία και δεύτερου νοσοκομείου, 1.300 κλινών.
  • Κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς με πυρετό έχουν ανοίξει σε 67 νοσοκομεία στη Γουχάν.
  • 11 γιατροί και νοσηλευτές έχουν παρουσιάσει πυρετό, εκ των οποίων τρεις έχουν θεραπευθεί και οι υπόλοιποι παρακολουθούνται.
  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Χονγκ Κονγκ
  • Οι αρχές της Γουχάν δήλωσαν ότι παράλληλα με τη συμβατική ιατρική, στους ασθενείς του κοροναϊού θα εφαρμόζονται και πρακτικές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.
  • Τρία κρούσματα του ιού έχουν επιβεβαιωθεί στη Γαλλία και δύο στις ΗΠΑ. Στην Ισπανία, παρακολουθούνται δύο ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, ο ένας εκ των οποίων στη Χώρα των Βάσκων. Είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Γουχάν.
  • Πάνω από 20 τα κρούσματα εκτός Κίνας, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, από 2 κρούσματα έχουν επιβεβαιώσει η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, από ένα κρούσμα το Νεπάλ και η Ταϊβάν, ενώ από 3 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία και 4 στην Ταϊλάνδη. Ύποπτα κρούσματα υπάρχουν και στην Αυστραλία.
  • Στην Ινδία σε καραντίνα έχουν τεθεί 12 πολίτες που έφτασαν στη χώρα από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Οι τρεις βρίσκονται στο Μουμπάι, εξ αυτών ο ένας Βρετανός, και οι υπόλοιποι 9 στην Κεράλα.
  • Για προληπτικούς λόγους ακυρώθηκε και πτήση από το Πεκίνο προς την Πιονγιάνγκ, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνει και η Βόρεια Κορέα για να προλάβει τυχόν είσοδο του κοροναϊού στη χώρα. Επίσης απαγόρευσε τα ταξίδια από και προς την Κίνα, ενώ κάνει εκκλήσεις στους πολίτες να τηρούν με επιμέλεια τους κανόνες υγιεινής.
  • Στη Βρετανία, 2.000 άνθρωποι που ταξίδεψαν από την Κίνα στη χώρα υποβάλλονται σε εξετάσεις. Έως τώρα 14 ταξιδιώτες είχαν αρνητικές εξετάσεις για τον κοροναϊό.
E. Jason Wambsgans/Chicago Tribune via AP

E. Jason Wambsgans/Chicago Tribune via AP

Και δεύτερο νοσοκομείο

Εκτός από το νοσοκομείο 1.000 κλινών που είναι ήδη υπό κατασκευή στη Γουχάν, τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι κινεζικές αρχές θα κατασκευάσουν ακόμη ένα νοσοκομείο.

Το δεύτερο αυτό νοσοκομείο θα έχει 1.300 κλίνες. Τα νοσοκομεία αυτά κατασκευάζονται στο πρότυπο του νοσοκομείου που είχε χτιστεί το 2003 για την αντιμετώπιση της επιδημίας SARS, που είχε εκατοντάδες θύματα και χιλιάδες κρούσματα στην Κίνα.

Μέτρα ασφαλείας

Εκτός από την καραντίνα και την απαγόρευση στις μετακινήσεις οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει στη λήψη και άλλων μέτρων ασφαλείας. Οι εορτασμοί για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί, ενώ δόθηκε εντολή να κλείσουν 70.000 κινηματογράφοι σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Επιπλέον μέτρα εφαρμόζονται σε σταθμούς τρένων και αεροδρόμια, για τον ταχύτερο εντοπισμό των κρουσμάτων. Όπως ανακοινώθηκε, στην επαρχία Χουμπέι από αύριο θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων που δεν έχουν «σοβαρό λόγο» να βρίσκονται στους δρόμους.

Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, ακόμη και αν αισθάνονται υγιείς και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού, ενώ στις πόλεις που βρίσκονται σε καραντίνα ανοιχτά παραμένουν μόνο τα νοσοκομεία, τα σουπερμάρκετ, οι λαϊκές αγορές, τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις εστίασης, όπως π.χ. τα ταχυφαγεία McDonald’s, και αναψυχής ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα καταστήματά τους και τους συναυλιακούς ή θεατρικούς χώρους, για να βοηθήσουν τις αρχές.

Πρέπει να σημειωθεί η εντυπωσιακή πειθαρχία, με την οποία οι πολίτες συμμορφώνονται στις οδηγίες των αρχών. Οι πόλεις είναι άδειες, δεν κυκλοφορούν άνθρωποι στους δρόμους, παρά μόνο αν υπάρχει πραγματική ανάγκη.
(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399