Επιτυχής η εκτόξευση του Solar Orbiter των ΕΟΔ και NASA

nasa.gov

nasa.gov

Επιτυχώς εκτοξεύτηκε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το διαστημόπλοιο Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) και της NASA, για τη μελέτη του ήλιου.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε με πύραυλο Atlas V και τα ξημερώματα της Δευτέρας οι χειριστές της αποστολής στο ESOC (European Space Operations Centre) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έλαβαν σήμερα από το διαστημόπλοιο που υποδείκνυε ότι οι ηλιακοί του συλλέκτες είχαν ξεδιπλωθεί επιτυχώς.

Μέσα στις πρώτες δύο ημέρες της αποστολής, το Solar Orbiter θα αναπτύξει όργανα και κεραίες για επικοινωνία και θα αρχίσει τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων. Το σκάφος βρίσκεται σε μια τροχιά που θα επιτρέψει στα όργανά του να παρέχουν στους επιστήμονες τις πρώτες εικόνες των πόλων του ήλιου. Η τροχιά στην οποία κινείται περιλαμβάνει 22 κοντινά περάσματα από τον ήλιο, φέρνοντας το σκάφος εντός της τροχιάς του Ερμή για τη μελέτη του ήλιου και της επιρροής του στο διάστημα.

«Ως άνθρωποι, γνωρίζαμε πάντα τη σημασία του ήλιου για τη ζωή στη Γη…αλλά ξέραμε επίσης πως έχει τη δυνατότητα να διαταράξει την καθημερινή ζωή εάν βρεθούμε στη “γραμμή του πυρός” μιας ισχυρής ηλιακής καταιγίδας» είπε ο Γκύντερ Χάσινγκερ, διευθυντής επιστημών του ΕΟΔ. «Ως το τέλος της αποστολής Solar Orbiter, θα ξέρουμε περισσότερα για τις κρυμμένες δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για τη μεταβαλλόμενη συμπεριφορά του ήλιου και την επιρροή του στον πλανήτη μας από ό,τι ποτέ άλλοτε».

Το Solar Orbiter θα περάσει περίπου τρεις μήνες στην αρχική του φάση, κατά την οποία η ομάδα θα πραγματοποιεί δοκιμές στα 10 επιστημονικά όργανά του για να διασφαλιστεί πως λειτουργούν σωστά. Θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για να μπει στην κύρια τροχιά επιστημονικών παρατηρήσεών του.

Μετά από ελιγμό «σφεντόνας», αξιοποιώντας τη βαρύτητα της Γης, το διαστημόπλοιο θα αρχίσει την κύρια φάση της αποστολής του- με αποτέλεσμα το πρώτο κοντινό πέρασμα από τον ήλιο το 2022- σε απόσταση που αντιστοιχεί στο 1/3 της απόστασης της Γης από τον ήλιο. Κατά την αποστολή του το σκάφος θα χρησιμοποιήσει επανειλημμένα «ασίστ» από τη βαρύτητα της Αφροδίτης για να πλησιάσει τον ήλιο και να βγει από την εκλειπτική.  Σημειώνεται πως η εκλειπτική είναι ο διαστημικός χώρος, σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τον ισημερινό του ήλιου, όπου κινούνται όλοι οι πλανήτες- και τo Solar Orbiter θα ξεφύγει από αυτήν. Τα διαστημόπλοια που εκτοξεύονται από τη Γη συνήθως παραμένουν σε αυτόν τον «δίσκο», κάτι που σημαίνει ότι τα τηλεσκόπια σε αυτά (και στη Γη) έχουν περιορισμένη εικόνα των πόλων του ήλιου.

Το μοναδικό άλλο σκάφος που έχει πετάξει πάνω από τους πόλους ήταν το Ulysses, επίσης κοινό πρόγραμμα του ΕΟΔ και της NASA: Το διαστημόπλοιο, που εκτοξεύτηκε το 1990, έκανε τρία περάσματα γύρω από τον ήλιο πριν τον παροπλισμό του το 2009- ωστόσο ποτέ δεν πλησίασε πολύ, και ήταν εξοπλισμένο με όργανα που επέτρεπαν μετρήσεις μόνο στο περιβάλλον γύρω του. Το Solar Orbiter θα περάσει από το εσωτερικό της τροχιάς του Ερμή και διαθέτει προηγμένα όργανα τα οποία επιτρέπουν τη μελέτη του ήλιου από απόσταση. Επίσης, το Solar Orbiter προορίζεται να συνεργαστεί και με την άλλη μεγάλη αποστολή της NASA στον ήλιο, αυτή του Parker Solar Probe.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399