Όταν τελειώσει όλο αυτό, ο κόσμος ίσως να’ ναι λίγο καλύτερος…

Της  Αλεξάνδρας Κεντρωτή

kaliteros_kosmos_1Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο. Και το φύλλο που κρατάμε σ’ αυτήν την παρτίδα, είναι σχεδόν καταστροφικό. Ο άνθρωπος, όμως, δεν κρίνεται απ’ τα εύκολα αλλά από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε φουρτούνες της ζωής… Η ιστορία γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι και ό,τι γράψουμε σήμερα, εν μέσω πανδημίας, θα γίνει το μέλλον το παιδιών μας. 

Μετά απ’ όλο αυτό το φουρτουνιασμένο ταξίδι, λοιπόν, είναι στο χέρι μας να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τον κόσμο. Μια μέρα φωτεινή που θα μας βρει όλους μαζί στην ίδια όχθη, ενωμένους και πιασμένους χέρι χέρι. Όταν τελειώσει όλο αυτό, ο κόσμος ίσως να είναι λίγο καλύτερος για όλους.

Θα εκτιμάμε όσα θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένα

Ένα τεράστιο μάθημα που παίρνουμε από τον εφιάλτη που ζούμε, είναι πως μέχρι τώρα θεωρούσαμε πολλά πράγματα δεδομένα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή κι όλα μπορούν να χαθούν μέσα σε μια μόνο στιγμή Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί πως θα στερηθούμε μια ζεστή αγκαλιά, μια βόλτα στον ήλιο ή την ηρεμία της ρουτίνας μας. Ποτέ δεν είχαμε νιώσει περισσότερο φοβισμένοι και ανασφαλής για την υγεία όσων αγαπάμε. Ποτέ ξανά δεν είδαμε τον θάνατο να μας παραφυλάει σε κάθε μας βήμα. Και ναι, είναι απαίσιο όλο αυτό! Ωστόσο, ποτέ ξανά δεν εκτιμήσαμε τόσο πολύ όλα τα απλά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα….

Θα ξέρουμε πως τα σύνορα είναι απλές γραμμές στον χάρτη

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δεν έχουν σύνορα. Όπως σύνορα δεν έχουν και οι πανδημίες. Σε αυτήν τη μάχη είμαστε όλοι μαζί! Και για να βγούμε νικητές, πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να συμμαχήσουμε, κάνοντας ο καθένας ό,τι μπορεί και αντέχει. Το «μένουμε σπίτι» για παράδειγμα, κάτι απλό και (φαινομενικά) μικρό, μπορεί να σώσει τη ζωή όχι μόνο των αγαπημένων μας ή των συμπολιτών μας, αλλά και των ανθρώπων που μένουν χιλιόμετρα μακριά! Σε αυτόν τον αγώνα, δεν υπάρχουν σύνορα. Υπάρχει μόνο ανθρωπιά και ατομική ευθύνη.

Ο ατομικισμός δεν έσωσε ποτέ κανέναν!

Μέχρι τώρα, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούμε και θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, τα νήματα κινούσε ο ατομικισμός. Όλοι κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, κοιτάζουμε τα συμφέροντα της οικογένειάς μας. Όλα δείχνουν, όμως, πως ο εγωκεντρισμός δεν είναι καλός σύμβουλος… Μόνο η αλληλεγγύη και η (ουσιαστική) ανθρωπιά μπορεί να μας πάει τελικά μπροστά. Όταν ο Αλέξανδρος Δουμάς έγραφε «όλοι για έναν ή ένας για όλους», ή όταν ο Καζαντζάκης σε παρότρυνε «Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο», δεν ήταν απλά ρομαντικές θεωρίες. Το νόημα της ζωής βρίσκεται εκεί ακριβώς: να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί να πλάσουμε έναν όμορφο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές!

kaliteros_kosmos_2Η υγεία είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα

Έχουμε ευχηθεί πολλές φορές υγεία στους αγαπημένους μας, και άλλες τόσες έχουμε δεχθεί ευχές να ζήσουμε πολλά πολλά χρόνια! Μια ευχή που όσοι έχουν νοσήσει από κάτι σοβαρό ή που έχουν χάσει κάποιον δικό τους την εκτιμούν πραγματικά. Ωστόσο, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε νιώσει τόσο έντονη την απειλή πως κάτι σοβαρό θα μας συμβεί… Ποτέ άλλοτε ο θάνατος δεν ήταν τόσο έντονα μέσα στην καθημερινότητά μας… Η υγεία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε! Αν έχουμε την υγειά μας, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Το περιβάλλον θα είναι πιο καθαρό

Οι έρευνες δείχνουν ήδη πως με το κλείσιμο των εργοστασίων και τα αεροπλάνα να μην πετούν στον ουρανό, τα επίπεδα της μόλυνσης του περιβάλλοντος έχουν πέσει εντυπωσιακά. Όταν θυσιάζουμε τη φύση στον βωμό του κέρδος και της υπερκατανάλωσης, μια μέρα θα μας εκδικηθεί. Ένα μάθημα που, με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, ελπίζω να το πήραμε όλοι! Τα σημαντικά αυτής της ζωής δεν αγοράζονται με χρήματα…

(Πηγή: mama365.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399