ΗΠΑ: Προειδοποίηση για τη σπάνια φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει τα παιδιά

REUTERS/Brian Snyde

REUTERS/Brian Snyde

Προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία είναι πιθανόν θανατηφόρα, παρουσιάζεται στα παιδιά και ενδέχεται να συνδέεται με τον Covid-19 εξέδωσαν χθες οι αμερικανικές αρχές.

Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυοργανικό φλεγμονωδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία και τη Γαλλία.

Έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 18 πολιτείες ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον. Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα και τουλάχιστον τρεις θάνατοι, σε παιδιά ηλικίας 5, 7 και 18 ετών.

«Οι επαγγελματίες υγείας που έχουν θεραπεύσει ή θεραπεύουν ασθενείς κάτω των 21 ετών που πληρούν τα κριτήρια της MIS-C πρέπει να ενημερώνουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές», ανακοίνωσε το CDC.

Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στην covid-19 έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Kawasaki, ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, τα αίτια του οποίου δεν είναι γνωστά. Όμως τα κρούσματα της νέας νόσου είναι πολλά για να πρόκειται για Kawasaki κι έτσι οι γιατροί συμφώνησαν ότι πρόκειται για κάποια άλλη φλεγμονώδη πάθηση.

Σύμφωνα με το CDC, «κάθε θάνατος παιδιού που προσεβλήθη από τον ιό SARS-CoV-2», που προκαλεί τον covid-19, θα πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι οφείλεται σε αυτό το φλεγμονώδες σύνδρομο.

Όμως οι γιατροί καθησυχάζουν, τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα, σύμφωνα με τον παιδίατρο Σουνίλ Σουντ του ιατρικού κέντρου παιδιών Cohen στη Νέα Υόρκη.

«Είχαν τον ιό, το σώμα τους τον πολέμησε. Όμως τώρα παρουσιάζεται αυτή η διαφορετική και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος», εξήγησε.

Ενισχύοντας το μυστήριο γύρω από το σύνδρομο αυτό, κανένα κρούσμα δεν φαίνεται να έχει εμφανιστεί στα παιδιά στην Ασία, περιλαμβανομένης της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός. Σύμφωνα με τον Σουντ, αυτό ίσως οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Ιταλοί γιατροί εντόπισαν τη σχέση της Covid-19 με τη φλεγμονώδη νόσο

Τη σύνδεση της φλεγμονώδους νόσου με τον Covid-19 εντόπισαν γιατροί στην Ιταλία, όπου επίσης είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις.

Οι γιατροί υποπτεύονταν από την αρχή ότι ο κορωναϊός έπαιξε ρόλο στη νέα διαταραχή προκαλώντας υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στα παιδιά, αλλά δεν υπήρχε απόδειξη ότι η Covid-19 συνδέεται με τη φλεγμονώδη διαταραχή.

Τα τελευταία στοιχεία προέρχονται από γιατρούς στο Μπέργκαμο, την πόλη με το υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων και θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII, από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στο Μπέργκαμο, τα περιστατικά της νόσου Kawasaki αυξήθηκαν σε περίπου 10 ανά μήνα σε σύγκριση με το ένα κάθε τρεις μήνες τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Από τα 10 παιδιά που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τη διαταραχή από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου, οκτώ βρέθηκαν θετικά στον ιό. Το γεγονός πως δύο παιδιά βρέθηκαν αρνητικά στον ιό εκτιμάται ότι οφείλεται σε ψευδή αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Guardian)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399