Κορονοϊός και γρίπη: Τα συμπτώματα και οι διαφορές

© AP Photo / Petros Giannakouris

© AP Photo / Petros Giannakouris

Εποχική γρίπη και νόσος COVID-19 θα συνυπάρξουν το φετινό φθινόπωρο, αλλά και τον χειμώνα, παρουσιάζοντας κοινή συμπτωματολογία μεν, ουσιώδεις διαφορές δε, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να έχει δώσει ήδη συμβουλές για την προστασία του πληθυσμού.

Η θερμοκρασία σιγά-σιγά πέφτει και έτσι, κατά τη φετινή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, η εποχική γρίπη και η νόσος COVID-19 πρόκειται να «συνυπάρξουν», έχοντας ομοιότητες αλλά και ουσιώδεις διαφορές στα συμπτώματα.

Κορονοϊός: Τα συμπτώματα

Ο κορονοϊός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχει κοινά συμπτώματα με την εποχική γρίπη, αν και τα περισσότερα μολυσμένα άτομα αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Συγκεκριμένα, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η κούραση και πιο σπάνια παρατηρούνται πονόλαιμος, διάρροια, επιπεφυκίτιδα, πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Ωστόσο, εκδηλώνονται και σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας, τα οποία είναι δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, πόνος ή πίεση στο στήθος και απώλεια ομιλίας ή κίνησης.

Εποχική γρίπη: Τα συμπτώματα

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική, οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον συγκεκριμένο ιό και μπορεί να εκδηλωθούν ήπια έως και πολύ σοβαρά συμπτώματα ενώ, κάποιες φορές, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, καταρροή-φτέρνισμα, μπούκωμα, πόνο στο σώμα ή/και στα κόκαλα, πονοκέφαλο, κρυάδες, αίσθημα έντονης κόπωσης, απώλεια όρεξης, δυσκολία στον ύπνο και, πιθανά, διάρροια ή εμετούς.

Γρίπη και κορονοϊός: Πώς θα ξεχωρίσετε τι έχετε

Αν και τα συμπτώματα της γρίπης εκδηλώνονται αιφνίδια, δεν ισχύει το ίδιο και για τη νόσο COVID-19 καθώς έχουν διακύμανση στη διάρκειά τους και είναι δυνατόν να διαρκέσουν μέχρι και 30 ημέρες.

Στην παρούσα φάση, είναι διαθέσιμη η προστασία για τον ιό της γρίπης μέσω του εμβολιασμού βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όσον αφορά στην προστασία από τον κορονοϊό, ισχύει το γνωστό τρίπτυχο: Μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών παρότι τα μέτρα αυτά, βέβαια, δύνανται να αποτρέψουν και την εξάπλωση του ιού της γρίπης.

Τι έχει πει ο Τσιόδρας για γρίπη και κορονοϊό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος και ειδικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, είχε αναφερθεί τόσο στη γρίπη όσο και στον κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 την 1η Σεπτεμβρίου, κατά την τακτική ενημέρωση των Αρχών για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, ο Τσιόδρας είχε πει:

«Αναφερθήκατε στη γρίπη και στο αν η γρίπη και η κυκλοφορία της μέσα από τον κορονοϊό θα αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα τον χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνωρίζουμε. Περιμένουμε την εμπειρία των χωρών του νότιου ημισφαιρίου, όπου κυκλοφορεί η γρίπη μαζί με τον κορονοϊό, όπως στην Αυστραλία αυτή την εποχή, για να δούμε τα συμπεράσματα αν η κυκλοφορία ενός ιού οδηγεί στον περιορισμό της κυκλοφορίας ενός άλλου. Γνωρίζουμε, όμως, από την επιστημονική πραγματικότητα ότι υπάρχουν συλλοιμώξεις κορονοϊού με γρίπη και στην Ελλάδα, τους κλασικούς κορονοϊούς. Υπάρχουν, λοιπόν, συλλοιμώξεις αναπνευστικών ιών. Υπάρχει, από την άλλη μεριά, η χαρακτηριστική ιδιότητα κάποιων ιών να καταστέλλουν άλλους, εφόσον μπουν στον οργανισμό και συνδεθούν με τον υποδοχέα, αλλά φαίνεται ότι ο υποδοχές αυτού του ιού είναι διαφορετικός από τον υποδοχέα της γρίπης».

Ο ίδιος πρόσθεσε το εξής:

«Επομένως, άνετα αν κάποιος εκτεθεί και στα δύο, θα νοσήσει και από τα δύο και μπορεί να νοσήσει και πιο σοβαρά από τον υπόλοιπο πληθυσμό που θα κολλήσει μόνο το ένα ή το άλλο. Φυσικά, στα γηροκομεία είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας το να μην εκτεθούν ούτε στη γρίπη, ούτε στον κορονοϊό, γι’ αυτό είναι σημαντικό για τη γρίπη να υπάρχει ακόμα ένα παραπάνω βήμα, η απόλυτη προστασία, όπως την ονομάζω εγώ. Ας μην είναι απόλυτη, αλλά πρέπει να είναι η απόλυτη στο μέτρο του εφικτού. Το εμβόλιο, η έγκαιρη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου, γιατί έχουμε αντιικό φάρμακο για τη γρίπη. Και εάν χρειαστεί και η χορήγηση του αντιικού για τον κορονοϊό».

Τέλος, ο Τσιόδρας επεσήμανε για τα γηροκομεία και τους ηλικιωμένους:

«Στις επιδημίες γρίπης σε γηροκομεία έχει εφαρμοστεί από πολλά χρόνια η τακτική της χημειοπροφύλαξης, δηλαδή να δίνει κάποιος προφύλαξη με ένα ειδικό αντιικό για τη γρίπη μέχρι να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός της επιδημίας στα γηροκομεία. Θα δούμε. Πρέπει να ετοιμάσουμε σίγουρα ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα αφορά σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Σας θυμίζω, στην πατρίδα μας η γρίπη κυκλοφορεί από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά για τέσσερις μήνες. Ελπίζω μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι για τη γρίπη και εξαιρετικά επείγον και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτές τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399