Σκουπίδια στη Φυλή για… πάντα

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας

Δύο σχήματα κατέθεσαν προσφορές για τον νέο ΧΥΤΑ

Από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων της Δυτικής Αττικής για τον ΧΥΤΑ Φυλής EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων της Δυτικής Αττικής για τον ΧΥΤΑ Φυλής
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Για περισσότερα από πέντε -ακόμη- χρόνια θα δέχονται οι εγκαταστάσεις της Φυλής απορρίμματα προς ταφή, ενώ πέραν του νέου ΧΥΤΑ σχεδιάζεται και νέα επέκταση της χωματερής. Αυτά είναι τα συμπεράσματα του πρακτικού αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών που κατέθεσαν τα εργολαβικά σχήματα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε αποφασιστεί στις 1/8/2019.

Προσφορές κατέθεσαν δυο σχήματα, με την «Ηλέκτωρ Α.Ε. – WATT A.E.» να έχει σαφές προβάδισμα έναντι της «Μεσόγειος Α.Ε.» (66,6 πόντοι, έναντι 43,9). Οπως προκύπτει από το πρακτικό (ΑΔΑ: Ψ0Θ1ΟΡ05-Υ7Β):

  • Με την προφορά του σχήματος «Ηλέκτωρ – WATT» ο νέος ΧΥΤΑ θα επεκτείνεται σε τμήμα των υφιστάμενων κυττάρων της Α’ Φάσης και των κυττάρων Β3–Β6 της Β’ Φάσης. Χωρητικότητα νέων αποθέσεων: 4.153.000 m3.
  • Με την προσφορά της «Μεσόγειος» η λεκάνη θα κατασκευαστεί στο τμήμα της Γ’ Φάσης, συνολικής έκτασης 334,32 στρεμμάτων. Χωρητικότητα νέου ΧΥΤΑ: 4.244.012,58 m3.

Επόμενο στάδιο είναι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συντονισμό συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την έγκριση του πρακτικού, που αναφέρεται στο μέλλον της εγκατάστασης της Φυλής και όπου γίνεται λόγος για «δυνατότητα επαύξησης χωρητικότητας του προτεινόμενου κυττάρου με βάση την ακριβή προτεινόμενη θέση του».

«Για την πρώτη προσφορά η επιτροπή έκρινε πως “ο προσφερόμενος σχεδιασμός παρέχει δυνατότητα επαύξησης της χωρητικότητας”! Ενώ για τη δεύτερη προσφορά η επιτροπή έκρινε πως “ο υποψήφιος αξιοποίησε μερικώς τον σχεδιασμό στο νέο γήπεδο της Γ’ Φάσης, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες επαύξησης χωρητικότητας”. Με άλλα λόγια, ο ΕΔΣΝΑ, πριν ακόμα ανατεθεί το έργο, σχεδιάζει και νέα επέκταση στον ΧΥΤΑ Φυλής!», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο», κάνοντας λόγο για απόλυτη επιβεβαίωση των επισημάνσεών του «πως ο σχεδιασμός αυτός δεν αφορά μόνο τα 5 επόμενα, αλλά πολλά χρόνια παραπάνω».

Η συλλογικότητα θεωρεί «απολύτως βέβαιο πλέον» πως το έργο θα ανατεθεί στο εργολαβικό σχήμα «Ηλέκτωρ – WATT» και «αφού εξαντληθεί ο χώρος που θέλουν να κάνουν τον νέο ΧΥΤΑ, τότε θα κάνουν και νέο διαγωνισμό για το τμήμα της Γ’ Φάσης που προτείνει η “Μεσόγειος”! Θα μπορούν δηλαδή να πέσουν στη Φυλή άλλα 4.250.000 m3 σκουπιδιών!».

«Ο κ. Πατούλης και τα 7 μέλη της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ σχεδιάζουν να μας ξεκάνουν!» προειδοποιεί το «Δυτικό Μέτωπο» για την άκρως περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής, θυμίζοντας ότι «αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον νέο ΧΥΤΑ, έρχονται οι 2 διαγωνισμοί για τη μετατροπή του ΕΜΑΚ σε πράσινο εργοστάσιο και το νέο υπερεργοστάσιο δυναμικότητας 450.000 τόνων/έτος, με ΣΔΙΤ και καύση».

Η συλλογικότητα καλεί τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας «να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους» και να οργανώσουν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, καθώς και σε γενικό ξεσηκωμό τα κινήματα, τους πολίτες, την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399