Καρκίνος : Κάθε μήνας καθυστέρησης στη θεραπεία λόγω lockdown αυξάνει 10% τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών

Η εμπειρία από το πρώτο επιδημικό κύμα της Covid-19 και το αρχικό lockdown σε πολλές χώρες οδήγησε σε καθυστερήσεις της θεραπείας σε αρκετούς καρκινοπαθείς, κάτι που είχε επιπτώσεις σε ορισμένους, σύμφωνα με τους ερευνητές

lockdown_covid_karkinosΟι καρκινοπαθείς που καθυστερούν να κάνουν τη θεραπεία τους κατά έναν μήνα εξαιτίας κάποιου λόγου, όπως το lockdown λόγω κοροναϊού, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο αυξημένο κατά 10% κίνδυνο να πεθάνουν, σύμφωνα με μία νέα καναδοβρετανική επιστημονική μελέτη. Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναγκαία θεραπεία τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για τους ασθενείς.

Η εμπειρία από το πρώτο επιδημικό κύμα της Covid-19 και το αρχικό lockdown σε πολλές χώρες οδήγησε σε καθυστερήσεις της θεραπείας σε αρκετούς καρκινοπαθείς, κάτι που είχε επιπτώσεις σε ορισμένους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Υπάρχει ανησυχία κατά πόσο το δεύτερο επιδημικό κύμα του κοροναϊού και τα νέα lockdown που φέρνει πάλι σε αρκετές χώρες θα έχουν συνέπειες για τους ασθενείς με καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τίμοθι Χάνα του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του καναδικού Πανεπιστημίου Κουίνς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αξιολόγησαν όλες τις σχετικές έρευνες της περιόδου 2000-2020, οι οποίες αφορούσαν συνολικά το 44% των περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως και 1,27 εκατομμύρια ασθενείς, εστιάζοντας στο πώς μία καθυστέρηση ενός μήνα στη θεραπεία τους μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα επιβίωσής τους.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι στην περίπτωση καθυστέρησης μίας ογκολογικής χειρουργικής επέμβασης κατά έναν μήνα, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου του ασθενούς κατά 6% ως 8%. Μεγαλύτερη (αύξηση πιθανότητας θανάτου κατά 9% ως 13%) είναι η επίπτωση της καθυστέρησης μερικών ακτινοθεραπειών, χημειοθεραπειών και φαρμακοθεραπειών, ιδίως για επτά είδη καρκίνου, όπως του εντέρου, του μαστού και κεφαλής-τραχήλου (λαιμού).

Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη του ενός μήνα, αυξάνεται κι άλλο ο κίνδυνος θανάτου. Στην περίπτωση π.χ. της αναβολής ενός χειρουργείου για καρκίνο του μαστού κατά δύο μήνες, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 17%, ενώ εάν η καθυστέρηση φθάσει τους τρεις μήνες, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 26%.

(Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399