Βρέθηκαν μικροπλαστικά στον πλακούντα αγέννητων μωρών

DREAMSTIME

DREAMSTIME

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι επιστήμονες ανακάλυψαν –για πρώτη φορά– σωματίδια από μικροπλαστικά στον πλακούντα μωρών που ήταν ακόμα στον κοιλιά εγκύων γυναικών. Σημειώνεται ότι μικροσοωματίδια πλαστικού έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες τόσο στα χιόνια της Αρκτικής όσο και στα όργανα θαλάσσιων ζώων και ψαριών, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκαν νανοσωματίδια πλαστικού και σε ανθρώπινα όργανα (όπως πνεύμονες, συκώτι, νεφρά και σπλήνα).

Ωστόσο, η νέα επιστημονική ανακάλυψη σκόρπισε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό, με δεδομένο το γεγονός ότι η επίδραση των σωματιδίων αυτών στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη άγνωστη. Σύμφωνα, πάντως, με τους επιστήμονες, τα σωματίδια αυτά ενδέχεται να μπορούν να μεταφέρουν χημικές ουσίες που πιθανώς να προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στον οργανισμό ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών.

Τα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα σε τέσσερις υγιείς γυναίκες που είχαν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και γεννήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο πλακούντας είναι ένα όργανο που επιτελεί τον σημαντικό ρόλο της θρέψης και της αναπνοής του εμβρύου κατά την κύηση.

Βρέθηκαν 12 σωματίδια, ωστόσο αναλύθηκε μόνο το 4% κάθε πλακούντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ υψηλότερος. Σημειώνεται ότι όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά βαμμένα με χρώματα (μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ) και ενδεχομένως προέρχονταν από συσκευασίεςχρώματα, καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Τα σωματίδια αυτά είχαν ως επί το πλείστον μέγεθος 10 μικρά (0,01 mm), που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν εάν τα σωματίδια αυτά είχαν εισέλθει και στο σώμα των βρεφών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «εξαιτίας του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο να λειτουργεί ως μέσο σύνδεσης με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία δυνητικά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία», προσθέτοντας στις πιθανές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνεται η μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωματίδια αυτά δεν εντοπίστηκαν σε πλακούντες από δύο άλλες έγκυες, γεγονός που –σύμφωνα με τους επιστήμονες– ίσως είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, άλλη έρευνα ανακάλυψε ότι σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από τους πνεύμονες των εγκύων και να καταλήξουν στον πλακούντα.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399