Κορονοϊός: Αν μετά το εμβόλιο ΔΕΝ έχω παρενέργειες, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μου δεν λειτουργεί σωστά;

covid_emvolio_parenergeiesΣύμφωνα με τους ειδικούς, οι συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, κόπωση και κεφαλαλγία, πέρα από πόνο ή πρήξιμο στο σημείο του χεριού που γίνεται η ένεση.

Αυτές οι παρενέργειες δεν είναι κάτι αρνητικό, επειδή αποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί.

Αν όμως δεν εμφανίσετε συμπτώματα, αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο ή το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί;

Κορονοϊός: Τι ισχύει αν δεν παρουσιάσετε συμπτώματα μετά το εμβόλιο

(Απαντάει ο δρ. Thaddeus Stappenbeck, Πρόεδρος του Τμήματος Φλεγμονής και Ανοσίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Lerner της Cleveland Clinic)

Όλοι ακούνε για τις παρενέργειες των εμβολίων COVID-19, ειδικά για τη δεύτερη δόση των εμβολίων Moderna και Pfizer. Έτσι, είναι λογικό πολλοί να ανησυχούν.

Αλλά όταν εξετάζει κανείς τα στατιστικά στοιχεία από τις δοκιμές, βλέπει ότι οι περισσότεροι δεν είχαν παρενέργειες. Λίγο πάνω από το 50% δεν παρουσίασε καθόλου παρενέργειες, εντούτοις το 94% ήταν προστατευμένοι μετά το εμβόλιο. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν δεν έχετε συμπτώματα μετά το εμβόλιο COVID-19.

Ένα άλλο πράγμα που βοηθάει, είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μετά την λήψη του εμβολίου. Όταν κάνετε ένα εμβόλιο mRNA, μικρά σταγονίδια λιπιδίων που περιέχουν mRNA απορροφώνται ουσιαστικά από κύτταρα στον μυ του χεριού όπου γίνεται η ένεση. Τα κύτταρα αρχίζουν να δημιουργούν μια πρωτεϊνική ακίδα, με αποτέλεσμα το σώμα σας να πιστεύει ότι τα μυϊκά σας κύτταρα έχουν μολυνθεί μαζικά με τον κορονοϊό. Εξαιτίας αυτού, το σώμα σας θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει την προσομοιωμένη λοίμωξη στα κύτταρα. Αυτό προκαλεί κάποια φλεγμονή που βιώνουν οι άνθρωποι.

Στη συνέχεια, αυτά τα κύτταρα που έχουν αντιγράψει την πρωτεΐνη ακίδων COVID-19 (RNA) σαρώνονται από ανοσοκύτταρα, τα οποία μπορούν να επικοινωνήσουν με τα κύτταρα που παράγουν αντισώματα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, δημιουργούνται αντισώματα ειδικά για τον κορονοϊό SARS-CoV2. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αυτό που εντοπίζει μια λοίμωξη και της επιτίθεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, πυρετό ή μυϊκούς πόνους: το έμφυτο ανοσοποιητικό σας σύστημα μπαίνει σε αυξημένη λειτουργία.

Τα εμβόλια είναι τόσο πολύτιμα επειδή βοηθούν στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής μόλυνσης. Έτσι, τα άτομα που έχουν πρόβλημα να παράγουν αντισώματα αρκετά γρήγορα, μπορούν να τα παράγουν πιο αποτελεσματικά μετά την λήψη του εμβολίου.

Με τον εμβολιασμό τόσο πολλών ανθρώπων, η ιατρική κοινότητα ενδιαφέρεται πολύ για το γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν όλα τα συμπτώματα, ενώ άλλοι δεν βιώνουν σχεδόν τίποτα. Οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία να τα προσδιορίσουν όλα αυτά. Αυτήν τη στιγμή, δεν το καταλαβαίνουμε πλήρως. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα δύο κύρια εμβόλια που έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση είναι αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το εάν αναπτύξετε παρενέργειες ή όχι. Δεν χρειάζεται να αισθανθείτε πολύ άρρωστοι μετά το εμβόλιο για να ξέρετε ότι προστατεύεστε πλέον από τη νόσο COVID-19.

(Πηγή: iatropedia.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399