Καύσωνας: Άνθρωπος με εμπειρία στην έρημο δίνει τα SOS για την επιβίωση

Συντάκτης: Νίκη Μπάκουλη

Αναγνώστης του NEWS 24/7 μεταφέρει όσα του δίδαξε η εμπειρία αποκλεισμού στην έρημο και όσων είχαν να του πουν άνθρωποι που ζουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ως οδηγό επιβίωσης σε συνθήκες καύσωνα.

Oι Βεδουίνοι καλύπτουν όλο τους το σώμα με ύφασμα και πίνουν ζεστά ροφήματα, για να επιβιώσουν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.  SHUTTERSTOCK

Oι Βεδουίνοι καλύπτουν όλο τους το σώμα με ύφασμα και πίνουν ζεστά ροφήματα, για να επιβιώσουν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. SHUTTERSTOCK

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μάθεις πράγματα, είναι μέσω των λαθών σου. Όπως προσπαθούμε να καταλήξουμε σε κανόνες επιβίωσης, σε καύσωνα (με πρόχειρους αυτούς που έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος) επικοινωνήσαμε με έναν άνθρωπο που είχε την εμπειρία ταξιδιού σε έρημο.

Ο Μάνος Ναβροζίδης είχε ταξιδέψει το 2019 στα Αραβικά Εμιράτα, με τρεις φίλους του. Είχαν κρίνει πως ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα να επιβιβαστούν σε ένα αυτοκίνητο και να κάνουν μια βόλτα στην έρημο. Το αυτοκίνητο αυτό ‘κόλλησε’ στην άμμο και οι τέσσερις επιβάτες του σώθηκαν από θαύμα. Αν δεν είχε προνοήσει ο οδηγός να δημιουργήσει στο Whatsapp ‘ομάδα διάσωσης’ με μέλη κάποιους ντόπιους που είχε γνωρίσει ή αν δεν υπήρχε σήμα για το κινητό “θα ήμασταν νεκροί”.

Ο ιδρώτας σώζει

“Το σημείο που μείναμε ήταν κοντά στο Αλ Άιν -130 χιλιόμετρα από το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. Η θερμοκρασία ήταν στους 46 βαθμούς Κελσίου. Δεν είχαμε ρωτήσει κανέναν για αυτήν την εκδρομή, για όσα πιθανόν θα έπρεπε να είχαμε μαζί μας, ώστε να πάμε και να επιστρέψουμε με ασφάλεια. Ντυθήκαμε, όπως θα ντυνόμασταν για να πάμε μια βόλτα στα σοκάκια ελληνικών νησιών και ξεκινήσαμε. Χαρακτηριστικά, εγώ φορούσα μαύρο στενό t-shirt, τζιν βερμούδα και παντόφλες -τα πόδια πρέπει να καλύπτονται γιατί αλλιώς καίγονται. Ήταν όλα λάθος”. Όπως διέσχιζαν την έρημο, το αυτοκίνητο που είχαν ενοικιάσει ‘κόλλησε’.

“Μείναμε αποκλεισμένοι για τέσσερις ώρες. Ήταν από τις πιο εφιαλτικές ώρες της ζωής μου. Ευτυχώς ο ένας της παρέας είχε φροντίσει να φτιάξει με γνωστούς του ομάδα στο Whatsapp, από όπου εκπέμψαμε το SOS. Ο άνθρωπος που ήλθε να μας σώσει ήταν ένα παλικάρι δυο μέτρα και οδηγούσε ένα αυτοκίνητο τετραπλάσιο από το δικό μας. Επίσης, πατούσε ξυπόλητος στην άμμο, ενώ φορούσε κελεμπία -είχε καλυμμένο όλο το σώμα. Το πρώτο πράγμα που μας είπε ήταν ότι είχαμε κάνει έγκλημα που κάναμε αυτό το ταξίδι μόνοι. Πάντα πρέπει να ‘βγαίνουν’ δυο αυτοκίνητα μαζί, στην έρημο, τα οχήματα να διαθέτουν τα απαραίτητα για ρυμούλκηση -εμείς δεν είχαμε-, να έχουν γεμίσει τα ρεζερβουάρ -ώστε να λειτουργεί ο κλιματισμός σε περίπτωση εγκλωβισμού- και να έχουν μαζί τους πολλά λίτρα νερού. Εμείς είχαμε τέσσερα μπουκαλάκια”.

Ακολούθως, έμαθε πως οι φαρδιές κελεμπίες που φορούν όσοι ζουν σε περιοχές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες “λειτουργούν ως κλιματιστικό, μέσω του ιδρώτα τους”. Δεν ξέρουμε αν γνωρίζετε, αλλά ο ιδρώτας ‘ρίχνει’ τη θερμοκρασία του σώματος.

Έμαθε και ότι “πίνουν πολύ τσάι το οποίο είναι ζεστό. Μου είχαν εξηγήσει ότι ο σκοπός των ζεστών ροφημάτων είναι για να ιδρώνουν συνέχεια και να έχουν τον ‘κλιματισμό’ που σας είπα πρωτύτερα. Παγωτά τρώνε το χειμώνα”. Η πιο μεγάλη πρόκληση που αντιμετώπισε στις τέσσερις ώρες του αποκλεισμού “δεν ήταν ότι ένιωθα πως καίγεται το πετσί μου, αλλά ότι με την αναπνοή ένιωθα να καίγονται τα ζωτικά μου όργανα. Όσοι δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες, νιώθεις να καίγεται ο φάρυγγας σου, τα πάντα. Είναι αποπνικτική η συνθήκη αυτή”.

Για να επιβιώσουμε λοιπόν, αυτές τις ημέρες που το θερμόμετρο θα αγγίξει και τους 43 βαθμούς, αλλά και για όσες ανάλογες θα έλθουν αυτό το καλοκαίρι, είναι χρήσιμο να ακολουθήσουμε τις εξής οδηγίες.

✎ Προφανώς και δεν κάνουμε περιττές μετακινήσεις. Αποφεύγουμε όσες μπορούμε, μετά τις 2 το μεσημέρι.

✎ Πίνουμε πολύ νερό, με μικρές γουλιές. Επίσης, όπως μας διδάσκουν οι Βεδουίνοι, πίνουμε ζεστά ροφήματα, γιατί αυτά μας κάνουν να ιδρώνουμε και όταν εξατμίζεται η εφίδρωση ‘πέφτει’ η θερμοκρασία του σώματος.

✎ Προτιμάμε τα αλμυρά φαγητά, επειδή όταν ιδρώνουμε το σώμα μας χάνει πολλά μεταλλικά άλατα. Αν η απώλεια είναι μεγάλη, νιώθουμε μυικές κράμπες και ζάλη. Τα αλμυρά σνακ (πχ τα αλατισμένα αποξηραμένα φρούτα) λύνουν αυτό το πρόβλημα.

✎ Αν έχουμε κατοικίδια, φροντίζουμε να τα πηγαίνουμε βόλτα πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ -αλλιώς μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με εγκαύματα στις πατούσες.

✎ Προστατεύουμε το κεφάλι μας, με ένα καπέλο ή ένα μαντήλι που ιδανικά καλύπτει και τα αυτιά με το σβέρκο.

✎ Προστατεύουμε τα μάτια μας, με γυαλιά ηλίου

✎ Προστατεύουμε το δέρμα μας με αντιηλιακό 50 SPF (Sun Protection Factor): το δέρμα και τα μάτια είναι τα όργανα που υφίστανται τη μεγαλύτερη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου που έχει ως άμεση συνέπεια το κοκκίνισμα (ή έγκαυμα) στο δέρμα και τη φωτοκερατίτιδα στο μάτι. Μπορεί να καταλήξει σε χρόνια προβλήματα υγείας του δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

(Πηγή: news247.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399