Στατιστικές παγίδες για αριστερόχειρες!

Είχε γίνει αρκετός ντόρος για τους αριστερόχειρες στην Αμερική όταν στις 4 Απριλίου του 1991 η μεγάλης κυκλοφορίας και φήμης εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε (και μάλιστα πρωτοσέλιδη) μια έρευνα από την οποία προέκυπτε ότι οι αριστερόχειρες ζουν, κατά μέσο όρο, 9 ολόκληρα χρόνια λιγότερο από τους δεξιόχειρες! Η έρευνα βασιζόταν στο στατιστικό δείγμα των θανάτων στην Καλιφόρνια και ήταν βασισμένη σε σωστά στοιχεία και ακριβείς αριθμούς που δείχνανε αδιαμφισβήτητα ότι ενώ οι δεξιόχειρες έφταναν πιο συχνά σε μεγάλες ηλικίες, οι αριστερόχειρες δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Η είδηση είχε μεγάλο αντίκτυπο και γρήγορα εμφανίστηκαν εξηγήσεις για το αποτέλεσμα. Ακούστηκε ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και σοβαρά ατυχήματα!

Τα μηχανήματα και οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και ο κόσμος γενικότερα είναι στο κάτω-κάτω φτιαγμένος για δεξιόχειρες. Αποτέλεσμα (λέγαν οι «σοφοί») είναι η αδυναμία προσαρμογής των αριστερόχειρων και κατά συνέπεια η μείωση της διάρκειας ζωής τους

Έλα όμως που δεν ήταν έτσι! Το Φεβρουάριο του 1993 δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, ένα απόλυτα τεκμηριωμένο και αναλυτικό άρθρο που έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Η διαφορά στην ηλικία θανάτου μπορούσε να εξηγηθεί πλήρως μέσω της διαφοράς στην ηλικιακή κατανομή αριστερόχειρων και δεξιόχειρων.

Στην αρχή του 20ου αιώνα (και όχι μόνο!..) όταν ένα παιδί παρουσίαζε τάση να γράφει ή να τρώει με το αριστερό, το υποχρέωναν να το κάνει με το δεξί, έτσι όταν διεξάχθηκε η έρευνα υπήρχαν πολύ λίγοι αριστερόχειρες ηλικιωμένοι και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν λίγοι οι θάνατοι, όχι επειδή δεν έφταναν σ’ αυτή την ηλικία, αλλά επειδή δεν τους άφηναν να γίνουν, σαν ενήλικες πια, αριστερόχειρες, και βεβαίως πέθαναν σαν δεξιόχειρες!

Το δεύτερο άρθρο όμως του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού δεν έγινε ποτέ( το καημένο..) πρωτοσέλιδο, κάτι που λέει πολλά για το ποιες ειδήσεις πουλάνε ,όσο και για την εγκυρότητα αυτών των «ειδήσεων».

Επίσης, ένα παράπλευρο ηθικό δίδαγμα ίσως, είναι ότι όταν έχουμε στην κατοχή μας κάποια στοιχεία, είναι εύκολο να βρούμε πιστευτές και λογικοφανείς «εξηγήσεις» που να τα δικαιολογούν.

(πηγή: eisatopon.blogspot.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399